Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ах, този попфолк!

Е-мейл Печат ПДФ

Ах, този попфолк! За родната чалга много се е изприказвало – и хубаво, и лошо. Винаги ще е актуална тема сред млади и стари, умни и глуповати, малцинства и мнозинства.

Въпреки че "чалгицата" официално се води "родно изкуство" – голяма част от мелодиите са full copy на сръбски, гръцки, турски и други балкански и ориенталски песни.

Често пъти "музиката на народа" огласява кръчми, барове, дискотеки, та дори и кафенета. Напоследък дори е по-"вървежно" да слушаш такава музика, отколкото каквато и да била друга.

Основни черти на този стил са дълбокосмислените и трудни за научаване текстови конструкции и сложни музикални композиции. Освен всичко това, клиповете към хитовите парчета са изпълнени с безмилостна сексуална атака спрямо нещастния зрител.

И все пак, нека оставим настрана абстрактните анализи и да се насочим към конкретните мега хитове. Като за начало, нека се спрем на следния откъс: "не се срамувам да поръчвам и да пия, защото тази вечер себе си ще бъда". Доколкото разбираме от цитата, главната героиня в действието очевидно страда от битов алкохолизъм. Това е типична българска черта, илюстрираща "Пиянството на един народ". По сходен начин Елвисът на българския поп-фолк – Милко Калайджиев ни казва: "кръчма е душата ми – всички са добре дошли"...

Друга характерна черта, срещана в поп-фолка, са "чупките". Като в определени случаи гореспоменатите действия ту биват стимулирани, ту биват подлагани на забрана. Ето следните примери: "не, не ми върти очи и стойки не чупи", както и "с чупките в кръста всеки да внимава; руси или черни – всички са неверни". Последният цитат отразява и профила на невярната българска жена.

Чрез чалга културата, често ставаме свидетели и на паранормални явления, например: ..."роклята ми вдигна се съвсем сама нагоре"... Нужно ли е да споменаваме, че от това действие най-вероятно на притежателката на дрешката й става неприлично ("става ти, става ми малко неприлично")?

Но в крайна сметка, най-добре е да подходим с усмивка и весело настроение към всяка ситуация. Най-логичното действие е да се качим на онази мебел, която по всеобщо схващане се използва за хранене, но никога не е зле да разнообразим функциите й ("жега, жега, жега – всички на масата").

За да се подготвя подобаващо с точни цитати за следния текст, се наложи в продължение на няколко часа да погледам определени телевизионни програми и да послушам ритмичните мелодии и гениалните текстове. На мнение съм, че за това мое старание, трябва да получа награда "Смело сърце"...

За fortisimo.eu – Ваня Тенева (снимка: slusham.com)

 

2 коментара

 1. Full copy? Нот ъндърстендъбъл е малко изречението така, предвид българския език, на който говорят и пишат повечето читатели на Фортисимо. Поздрави!
 2. Eheee, Vane ti baq si poslushala, a vmesto da se tormozish, mojeshe da se obarnesh kam priqtelkata si, koqto e dosta veshta v pop-folk stila, vapreki uporitite i opiti da ne go slusha i da stoi nastrana, no uvi nali "vse e po krachmite" i i se naloji da proslusha chalgiika...

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Ах, този попфолк!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414