Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Иван е титла, а не име

Е-мейл Печат ПДФ

Празникът Ивановден е един от най-празнуваните и тачените български празници. Отбелязва се на 7 януари по православния календар. Празнува се в чест на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан.

Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с които се затварят широкия кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване. Добре е елхите вкъщи и коледната украса да се държат до този ден.

Ето какво трябва да сложите на празничната трапеза. Варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка или свински ребра със зеле. Казват, че пълненото свинско бутче било най-често приготвяно на този празник. И като финал на менюто за Ивановден, за десерт е хубаво на масата да има сладкиш с ябълки или тиква. За червеното винце е излишно да ви напомням.

В България в момента има над 300 000 души с името Иван и Иванка.

Имен ден празнуват и ще черпят: Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Иво, Ива, Ивона, Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Ивет, Ивета, Иванина, Йов, Йово, Йолина, Йоан, Йоана,, Йонко, Йонка, Йото, Жан, Жана, Калоян, Яна.

Иван означава благодат Божия. И както по-известните Ивановци казват: „В България Иван е титла, а не име”.

Иван Гарелов, Иван Славков, Иван Лечев, Иван Иванов, Иван Ласкин, Иван Радоев, Иван Андонов, Иван Звездев, Иванка Гръбчева, Ивет Лалова са само една част от известните българи, на които екипът на Фортисимо честити празника!

Безспорно най-много хора носят името Иван, Иванка и всички производни на тези имена. Ако в семейството ти няма Иван, у съседите непременно има, или пък имаш приятели с тези имена ;) Излиза така, че на този ден всеки някъде с някой празнува. Лоша поличба е, ако на Ивановден именниците нямат гости, а и на имен ден не се кани... Хубаво помислете на коя врата да почукате :) За всеки случай носете я тиквеник, я печена луканка... Ивановците са щедри, те непременно ще ви почерпят :)
Ако пък вие сте именници, отворете широко сърцето и вратата си, за да влязат приятелите и близките ви и да ви донесат здраве и радост!

Освен хилядите именници в България, и десетките, които аз лично познавам, най-лично искам да поздравя моята майка, която носи името Иванка и моя колега и приятел Иван (Капралов)!

Да са живи и здрави и да ме очакват – Нели Русева (снимка: bnr.bg)

 

1 коментара

 1. Честито на всички именници! Ама..., Иван ако е титла, какво е собственото име на Капралов? Полковник Капралов? :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Иван е титла, а не име

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414