Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Да облекчим зрението

Е-мейл Печат ПДФ

Да облекчим зрениетоВчера започнахме разговора за „Уморените очи”. Проблем, който засяга все повече хора, заради модерния (технологичен) начин на живот и повишените изисквания на работното място.

Симптомите бяха описани. Направихме и уточнението, че борбата с умората може да бъде водена и без намесата на офталмолог. Стига да я поведем навреме.

Преди да продължим нататък обаче е редно да допълним причините за уморени очи, които не са сред най-типичните: алергия, конюнктивит, продължително плачене, замърсяване (както на въздуха, така и на самото око), продължителен период на четене или взиране в текст.

Лечението на уморените очи може да става и в домашни условия, но пак подчертаваме, стига проблемът да не се е задълбочил. Ето и няколко похвата:

Изстудете две лъжици в камерата. Преди да замръзнат поставете изпъкналата им част върху областта под очите. В никакъв случай не покривайте самите орбити.

Направете си тампони, напоени в студен чай (черен или лайка). Поставете памука върху клепачите и стойте така 10-тина минути. Възможно е да използвате и пакетчета чай, стига да не проявявате алергии към прах и треви. Друг вариант е поставянето на тампон със студено прясно мляко.

Познатите колелца от краставица също облекчават уморените очи и овлажняват клепачите. Благотворен ефект имат и резените от ягода.

Един от най-ефективните варианти за успокояване на погледа е честото миене на очите със студена вода.

Работохолиците обаче ще трябва да положат повече усилия, за да се справят с проблема зачервените очи. За да се преборят с проблема, няколко пъти дневно трябва да се прекъсва работата с екрана на компютъра или четенето и да се прави специална гимнастика за очите, като по този начин се тренират не само мускулите, но целия организъм.

Ето няколко несложни упражнения. Представят ни ги специалистите от здраве.bg:

1. “Пеперуда”. Мигайте често с мигли.

2. “Нагоре-надолу”. Задръжте главата в изправено положение и гледайте право пред себе си. Бавно вдигнете поглед към тавана, задръжте го за няколко секунди, после бавно го преместете към пода и също го задръжте. Главата трябва да остане неподвижна.

3. “Махало”. Главата е в изправено положение. Погледнете наляво, а после бавно преместете погледа надясно. Главата е неподвижна – работете само с очи. По време на упражнението наблюдавайте състоянието на мускулите на очните ябълки – те не трябва да се пренапрягат.

4. “Осморка”. Гледайте пред себе си и мислено си представете хоризонтална осморка (или знака за безкрайност) с максимален размер и плавно я опишете с очи. Повторете упражнението няколко пъти в едната посока, а после в другата. След това започнете да мигате по-често.

5. “Циферблат”. Представете си голям циферблат със златист цвят. Учените смятат, че именно този цвят способства за възстановяването на очите. Правете кръгови движения с очните ябълки, като се стремите да запазите главата неподвижна.

6. “Молив”. Вземете молив в дясната ръка и я изпънете, като издигнете молива на нивото на очите. Гледайте върха на молива и бавно движете ръката наляво и надясно, като следите предмета с поглед.

7. “Прекрасното далеч”. Приближете се до прозореца и погледнете в далечината, после погледнете върха на носа си. Този преход тренира очния мускул. Повторете упражнението няколко пъти.

8. “С широко затворени очи”. Затворете очи и се опитайте да опишете с тях въображаем кръг след това хоризонтална осморка, а след това кръст.

9. “Жмичка”. Няколко пъти силно присвийте очи, а после ги затворете и постойте така 20-30 секунди.

10. “Масаж”. На нашите уши се намират огромен брой точки, чрез които може да се въздейства на един или друг орган. По този начин като стимулираме долната месеста част на ухото, непосредствено влияем на зрението.

Повечето упражнения са популярни и се изпълняват редовно от хора, които упражняват йога.

Екип на fortisimo.eu, снимка umoreniochi.blogspot.com

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Да облекчим зрението

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414