Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ти си потенциална жертва на подслушване

Е-мейл Печат ПДФ

Ти си потенциална жертва на подслушванеКакво му е лошото на подслушването?”, този въпрос тресе главата на премиера Бойко Борисов. Ами да, какво му е лошото? Та нали всеки може да си купи шпионско устройство и да се прави на агент на държавна сигурност или пък на квартален Джеймс Бонд.

Това ще му струва малко свободно време и сума от 80 до 400 лв.

За да продават GSM подслушвателите си, родните магазини пълнят Интернет пространството с истории за изневери. Приказките трябва да докоснат мнителните партньори, че да направят покупката. Можете да минете и без допълнителна техника и да се доверите на шпионски софтуер като SpyMe (тази програма обаче работи само с Mac OS). Инструкциите са конкретни: плащате с Visa, инсталирате на компютъра, изпращате половинката до магазина, а през това време чрез блутуут-а качвате един файл на телефона. Първото обаждане активира програмката. Оттам насетне можете да подслушвате както разговорите, така и да използвате телефона като бръмбар. Тази функция често се активира с получаването на SMS, а той на всичкото отгоре не е видим за собственика на машинката. В зависимост от възможностите на програмата (и нейната стойност), вие можете да имате достъп до регистъра за водене на разговори, SMS-ите, та дори и да се ровите в цялата памет на телефона (стига шпионираният апарат да е в wi-fi мрежа).

В сайтове като srs.bg пък се продават популярни мобилни апарати с вече инсталиран и тестван софтуер за подслушване. Надценката обаче е доста солена. Ако в get.bg NOKIA 5630 струва 312 лв., то моделът, пригоден за шпионаж е със 150 лв. отгоре.

Получавали ли сте наскоро GSM апарат като подарък, който да е с операционна система Symbian, Android или BlackBerry?

Ти си потенциална жертва на подслушване

Белезите за подслушване:

Специалистите съветват добре да следите заряда на батерията. Всеки процес в апарата изисква електричество. Ако батерията ви изведнъж започне да пада твърде бързо, то не е зле да се консултирате със специалисти. Макар такива у нас да са голяма рядкост.

Има един трик, който може да ви подскаже дали телефонът ви се подслушва. Сещате ли се как започват да шумят външните компютърни колонки преди и по време на разговор? Ако чувате такова пулсиране (продължително, а не пиково) между разговорите без видима причина, то определено имате повод за притеснение. Знайте обаче, че шумът зависи от честотите, с които работят определени апарати.

Трябва да внимавате и за затоплянето на телефона. Нормално е температурата на корпуса на устройството да се покачва по време на продължителен разговор, но ако не се охлажда минути след края му, това подсказва за процес в скрит режим.

Подслушването може да засегне и домашния ви компютър. Неговият микрофон може да бъде използван като подслушвателно средство, я от хакерска програма, я от ревнив приятел. Същото важи и за уеб камерата. Ако получите съобщение, че не можете да стартирате видеоразговор в Skype, защото камерата ви се използва в момента, бързо сканирайте компютъра за шпионски софтуер.

Дори да изключим микропроцесорните посредници, имайте предвид, че всеки ваш комшия може да си купи иглен подслушвател (продава се в редица БГ сайтове), който чува през стени и врати. Трябва само да допре устройството до повърхността, да сложи слушалките и ще знае какво си говорите у дома или в офиса. Ако му е интересно дори ще записва.

Може да използвате заглушители на GSM сигнала, които се продават за около 250 лв., но това ще реши само отчасти проблемът. Истината е, че ако някои реши да следи какво говорите, той разполага с твърде много възможности за непрофесионален шпионаж. Няма как да се защитите от всички опасности.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Ти си потенциална жертва на подслушване

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414