Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ало, ало…

Е-мейл Печат ПДФ

Ало, ало…Банална история. Подслушването в България е банална история. От няколко дни чувствам необходимост да наредя няколко думи по този стар-нов обществен въпрос и в главата ми напират смешни и тъжни клишета.

За заглавие взех името на свежата комедия с Рене. Той по тъмна доба влизаше в ролята на „нощен ястреб”, предаващ отвъд Ламанша важни и не чак толкова важни неща за живота на швабите във френския прованс.

– Ало, ало! тук Нощен ястреб, Танов, чуваме ли се?

Тъпо. Не е смешно. Не се получава.

Най-вероятно защото в разговорите на днешните ни управляващи няма и капка от сладката самоирония на Рене. Липсва красотата на неговия изказ, а и у нас информацията по-скоро тече на изток, а не на запад.

Ало, ало…Най-устойчивото клише с подслушванията у нас идва още от времето на тоталитаризма в България. Всеки над 20 години знае смисъла на смешката: „В Русия съм, в Русия съм!”. Лафчето винаги предизвиква усмивка. То е истинско. Подсказва важен елемент от подслушванията по нашите земи. Говоря за изначално лошите телефонни връзки при които е нормално да има пропадане. Задължителното алиби „Русия” в случая подсказва кой ни е научил на тези шпионски мурафети, а и на кого най-често сме носили разпечатки от местната телефония.

Лафчето звучеше смешно до скоро. Смехът се раждаше от самоиронията. Смехът ни освобождаваше от страха. Надсмивахме се над себе си и над търпението ни да позволим на властта да се бърка в личното. Днес вече не е смешно. Рискувате да кажете на някой приятел по телефона: „В Русия съм, в Русия съм!” и да чуете хладното: „Сега затварям!”.

Ало, ало… снимка zonabg.infoСлушам и не вярвам на ушите си. Днес в България отново си говорим за допустимостта на подслушванията и отново без изначалните принципи и идеали за правата на личността в цивилизована държава. Банално става. Вместо да научим елементарни истини, ние слушаме елементаризирана теория на управлението от Бойко Борисов според която в добрия екип изпълнителите се мразят и подслушват.

Затова предлагам да си сложим като сигнал за повикване на мобилните задължителната за повечето офис телефонни централи молба: „Изчакайте, обаждането ви е важно за нас!”. Хубаво е и всеки заслужаващ вниманието на службите разговор да започва с унифицирана реплика. Примерно:

„Ало, Ваньо. Чуваме ли се!”

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимки: btv.bg и zonabg.info)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Ало, ало…

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414