Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Десетият град?

Е-мейл Печат ПДФ

fortisimo.euЕкипът на „Форте“ радио от десет години насам търси точното определение за Шумен и качеството на живот в него. Има толкова много неща, които харесваме в града, и толкова много други, които не.

Знаем, че не е най-големият, но също така знаем, че не е и от най-малките. Убедени сме, че има и по-добри градове, в които можем да живеем, но лично сме се убедили - има и много други, където няма как да не се чувстваш кофти. За нас спасението от тази неопределеност е в обективния факт, че Шумен е Десетият град в страната по броя на своите обитатели.

Същите трудности като нас - за плюсовете и минусите - очевидно изпитаха и участниците в последната класация за „Най-добър град за живеене“. Организираха я вестник „24 часа“ и „Дарик“ радио. Най-добрият град за живеене, според резултатите и последно, е София. Какъв град е Шумен обаче - трудно можем да разберем от полученото 21-во място сред 42 участващи града.

Пред нас е Разград – на 11-то място, но пък прахта ни дишат Перник, Ямбол и Пазарджик... Защо в този бегъл сравнителен анализ се спирам точно на тези градове ли? По същата причина – обективният критерий, свързан с броя на населението. Е, оказва се, че по-малки градове като Хасково, Велико Търново и Габрово са по-добри за живеене, но това си има своето логично обяснение. Наистина нямаме алея за велосипедисти – нито една.

fortisimo.eu

Наистина нямаме достатъчно работещи денонощни аптеки (по тези два критерия имаме най-малко точки), но пък явно нямаме и нужда. Караме велосипеди по платото, което е на 30 минути път с колело от самия център на града. Децата ни не се раждат застрашени от увреждания заради остарелите болнични кувьози. Не че в нашата болница няма такива, но има 5 нови от миналата и 1 - от тази година. Скоро ще има и още един.

Оказва се обаче, че да си различен (думата е общоупотребима, а не моя любима) в този град не е лесно. Инвалидите, хомосексуалните са изолирани, но пък всички заедно сме етнически толерантни – факт. Също добре известен факт е, че в Шумен има най-много таксиметрови автомобили на глава от населението. Возят сравнително евтино, така че - столичани, като дойдете в нашия град – вземете си такси. Ще се изненадате от цената! Освен това, вероятността крадци да влязат с взлом в жилището ви тук е доста по-малка.

fortisimo.eu

Гости и шуменци могат да пият хубаво кафе в центъра (каквото и да значи това). Не разбрахме защо, според класацията, хубаво кафе предлагали само в едно заведение. Пили сме и в други! Хайде, за това, дето ние си го правим - няма да разказваме... Положително е, че местата, които предлагат безжичен интернет, са се увеличили. Абе, нашият град си е слънчев, даже много. Но въпреки 9-те пункта, които е получил - това не означава, че е най-слънчев. Нали все пак горната граница е 10 точки...

Всъщност – да си в златната среда на някоя класация води до особена неопределеност. Така животът в Шумен зависи от личната ти настройка. Като онази чаша, пълна до средата, и оценявана от оптимиста и песимиста. Така продължаваме да живеем в Десетия град. Каквото и да означава това, по отношение на качеството на живот.

За fortisimo.eu – Светла Крумова и Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Десетият град?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414