Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Празникът Василица – шарен като душите им

Е-мейл Печат ПДФ

Василица – шарен като душите имДнес е ромската Нова Година – Василица. Празникът на циганите (аз лично смятам, че няма нищо лошо да ги наричаме така) е цветен и колоритен като тях самите.

Смесицата от обичаите на Коледа, на Заговезни и Нова Година, съчетание на местни с постни ястия, искане на прошка, целуване на ръка, баница с късмети, сурвакане – всичко това показва колко шарени са циганите, и като душевност и като обичаи. Смятам, че само циганите могат да съчетаят толкова традиции в едно.

Василица е най–големият празник на циганите от всички вероизповедания. Според Юлианския календар тя се пада на 14 януари. В този ден циганите посрещат Новата година, а празненствата започват още на 13-и и продължават до 15 януари. Тогава ромите почитат своя светец – покровител Свети Васили.

Една от легендите разказва, че Свети Василий спасил циганския род от удавяне в Червено море.

Циганите били натоварени от египетски войници на кораб и изпратени в бушуващото море. Целта на тогавашния фараон била те да се удавят и да се свърши с техния род. Но тъкмо морето да погълне кораба, светецът се смилил над циганите и решил да им помогне. Пратил ято гъски, което долетяло до удавниците, а те се покатерили на гърбовете им и така стигнали всички до отсрещния бряг.

Василица – шарен като душите им

Според друго предание, някога гаджовците (неромите) подгонили циганин и искали да го обесят, но един овчар на име Васил го укрил. Овчарят накуцвал, затова ромите го нарекли „банго” – кривия. Друг път същият спасил и давещо се ромско дете. В знак на благодарност към спасителя циганите отредили ден, в който го тачат.

Така празникът Банго Васили е един от най-големите празници, почитани от всички ромски групи у нас. Както ние очакваме с радост Дядо Коледа, така и ромите чакат посещение от Банго Васил, но едва след полунощ, защото дотогава вратите на домовете се заключват по традиция, за да не избяга късметът.

Приготовленията за семейния празник започват отрано и младите почистват къщата. За ромската Нова година на трапезата трябва да има сготвена птица – гъска, пуйка или петел. Приготвя се обикновено пълнена гъска/пуйка или яхния петел с картофи. Задължителни са туршиите и киселото зеле. Готвачката обаче трябва да мълчи, докато готви, за да не идва зло в къщата през годината. Месят се и три погачи – едната за Бог, другата за Банго Васил, и третата за къщата. Правят се още сарми, баница с късмети, риби и салати. Пие се вино и ракия.

Василица – шарен като душите им

На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че той ще донесе късметът им за цялата Нова година.

Едно е сигурно – празникът на циганите винаги е съпроводен с големи веселби, шумни песни и танци. Израснала съм сред цигани, играла съм с тях, танцувала съм с тях на празниците им и знам какво значи да празнуваш като за последно. Ние българите не умеем да празнуваме, дори понякога нашите празници минават и без танци.

На празник като на празник, да забравим за лошото и да поздравим циганите за неповторимото чувство за празничност, за шумните веселби и радостта от живота!

Снимката е от вчера – Оркестър „Шумен” гостува в Шоуто на Грег, с водещ Коко Паносиан, за да поздрави циганите за техния празник!

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Празникът Василица – шарен като душите им

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414