Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Фейлетон на XXI век

Е-мейл Печат ПДФ

Фейлетон на XXI векЩом чуя думата фейлетон, в съзнанието ми моментално се явява образът на Алеко. Същият Алеко, който преди повече от век пише известните си фейлетони. В тях поставя основни теми за своето време като: фалшивият патриотизъм, раболепничеството, липсата на ценности, алчните неморални чиновници и политици.

Вземете, който и да е Алеков фейлетон, и ще видите, че той е напълно актуален днес. Дори нещо повече, никога не е преставал да бъде актуален.

От време на време си мисля колко много искам да възкръсне този Алеко, да му тикна в ръката един химикал и лист хартия и да видя какво ще сътвори сега. После обаче бързо се стъписвам, защото си представям колко ли ще го заболи, че отново трябва да пренаписва същите работи, които е писал преди години.

Ще види същите проблеми, които е виждал докато е бил жив. Ще види една бездетна държава, в която мечтата на младите е – да я напуснат. Нация със славно минало и замъглено бъдеще.

Държава без перспектива, казват дядовците ни, бащите ни пък я наричат – държава на абсурдите. Намират в нейно лице виновника за всичко – за проблемите, за неуспехите, дори и за пропилените животи.

Учи, че някой ден да се махнеш”. Това е посланието към идното поколение. Това е стимулът. Младите – разкъсвани между цинизма, скептицизма, обективизма на Карбовски и клюките, скандалите, фалшивата истина на списанията и жълтите вестници.

Те не четат много, защото книгите са скъпи и слушат чалга, защото е безплатна. Презират институциите и не хабят гласовете си, за да скандират в името на някоя кауза, защото знаят, че няма кой да ги чуе. Не слушат учителите си, защото ако решат ще научат повече и от тях, при това с едно кликване в Интернет. Живеят в голямо риалити шоу и предусещат, че ако не се откачат от него, то едва ли ще има добър край. Рано разбират кого да мразят, но трудно намират кого да обичат. Не се молят за „мерки срещу уличните кучета”, а сами се разправят с тях. Говорят по-малко и действат повече.

Фейлетон на XXI векКато че ли само в тях все още е останала някаква обич към родината. И въпреки това едва ли тя е достатъчна, за да останат. България има своя последен спасителен пояс, има своята надежда – тя се чете ясно в можещото младо поколение. Дано поне част от него да остане тук, а за останалата част ще се молим някой ден да се завърне.

Ех, Алеко, твоят убиец е на път да убие една цяла нация. 

За fortisimo.eu – Щастливецът на новото време Траян Косев

 

1 коментара

 1. ДАЙ, БОЖЕ, ПОВЕЧЕ ТАКИВА ЩАСТЛИВЦИ НА БЪЛГАРИЯ!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Фейлетон на XXI век

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414