Фортисимо – това е лично!Мечта, докоснала небето

Е-мейл Печат ПДФ

fortisimo.euЧудейки се за началото на този материал, изведнъж се сетих за надписа на Омуртаговата колона: “Човек и добре да живее - умира, и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомни за онзи, който го е направил”.

Естествен е стремежът на хората да оставят нещо след себе си, което ще е мерило за стойността на техния живот.

Какво може да накара един бъдещ строителен инженер да се захване с тежката дипломна работа – проектиране на небостъргач, който един ден да се издигне в родния му град? Дали предизвикателството за създаване на оригинална и нестандартна конструкция, с каквато повечето студенти не биха се захванали? Дали стремежът дипломирането да покаже резултата от труда, положен през петте години обучение, десетките часове чертане на компютъра и стажовете в реални условия по строителните обекти? Дали всеотдайността и трудолюбието в занаята, с които неговият дядо (на същия бъдещ строителен инженер) е ръководил построяването на километри тунели и няколко язовира?

Какъвто и да е отговорът на тези въпроси - резултатът от положения труд е получената Първа награда в конкурса на Университета за архитектура, строителство и геодезия за Дипломна работа на годината. Младият инженер е Пламен Василев, а заданието му е: Проектиране на стоманена носеща конструкция на обществена сграда по зададен архитектурен проект. Конструкцията да се проектира за района на Шумен. Ръководител на проекта е гл. ас. инж. Димитър Данаилов.

fortisimo.eu

Дипломната работа разглежда висока административна сграда в Шумен. Разпределението и типовият етаж, както и една фасада и един разрез, са предоставени от Gillian Reid (PA of Head of Communications), Foster and Partners. За голяма изненада на българския студент - световноизвестната корпорация отговаря на неговия имейл, като го подкрепя морално и професионално.

Сградата, която е разгледана в дипломния проект е висока 212 метра от кота 0,000. Надолу продължават пет подземни етажа с височина по 3,50 м всеки. Нулевият цикъл се изпълнява от монолитна стоманобетонна конструкция с вертикални елементи – подколонници и колони и хоризонтални безгредови плочи. От кота 0,000 нагоре са развити 55 нива, от които 33 типови офис етажа с площ от 1200 кв.м. Преобладаващата височина на етажите е 4 метра, като има такива и по 3 метра. Анализът на конструкцията е направен с пространствен изчислителен модел от крайни елементи на програмата SAP 2000.

fortisimo.eu

Каквото и да кажа за Пламен то несъмнено ще има гриф: Това е лично! Още от малък се отличаваше с изключително трудолюбие и старание. Помня как си приготвяше чантата за училище и тя винаги беше съмнително препълнена. Питам го: защо носиш всичко това? А той ми казва: може да ми потрябва. По-късно завърши с отличен успех ПМГ “Нанчо Попович”. След изкарана отлична оценка на приемния изпит за УАСГ стана студент в специалността “Строителство на сгради и съоръжения”. Първият му сблъсък с реалното строителство е по време на летния стаж във фирма “Структурика” при инж. Станислав Чакъров. Всяка вечер оживено разказваше за посещенията си в обектите на фирмата, където чертежите се превръщаха в реални обекти. По-късно по същия начин споделяше впечатленията си от видяното в Санкт Петербург, но от гледната точка на бъдещия строителен инженер. Описваше неща, които само специалисти биха забелязали.

Когато ни спомена, че иска да проектира небостъргач, се наложи да ни убеждава, че това е “Неговият проект”. И така - до деня, когато УАСГ даде наградата “Дипломна работа на годината”. Престижното отличие е връчено лично от главния архитект на София – Петър Диков.
Само бъдещето ще покаже дали неговата сграда ще докосва небето над Шумен и дали ще има поколения “да си спомнят за този, който го е направил”.

А когато човек повярва в себе си и следва целите си - успехът никога не закъснява!

За fortisimo.eu – Надежда Иринкова

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

ГАЛФ - пролет 2015

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Мечта, докоснала небето

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414