ФортисимоОбещават клонирането на мамут

Е-мейл Печат ПДФ

Обещават клонирането на мамут

Японският биолог Акира Иритани разтърси научните среди като обяви, че в близките пет години ще работи за клонирането на мамут. Това ни съобщава The Daily Telegraph. Експериментът ще се извърши в университета в Киото. Акира твърди, че има реален шанс да предизвика раждането на здраво мамутче.

Това не е първият случай, в който учени се опитват да претворят сюжета на Джурасик парк. Първите усилия за клониране на мамут се провалиха още през 90-те години на миналия век. Причината е, че материалът извлечен от замразените екземпляри е на 5 хил. години и ДНК структурата на пробите е силно повредена.

През 2008 година обаче в Центъра за биологично развитие Рикън бе представена революционна технология за клониране на замразени трупове. Тяхното постижение обаче е свързано с успешното извличане на ДНК от замразена преди 16 г. мишка.

Обещават клонирането на мамут

Иритани обаче е решил да използва тази технология, за да определи 2 – 3 процента от пробите с добро състояние на мамут, запазени в руска лаборатория. Извлеченият материал ще бъде инжектиран в яйцеклетката на африкански слон. Ако процедурата се окаже успешна, яйцеклетката ще бъде износена от слоница. Очакванията са, че след 600 дни ще се роди и живо мамутче.

Основната идея при повторното създаване на изчезналото животно е свързана с научно любопитство. Изследването на вида ще даде отговор на въпроса защо са изчезнали тези гиганти, които обаче са по-малки като размери от африканския слон.

Снимки: The Daily Telegraph

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Глобалното село

  Популярно от Глобалното село

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Глобалното село

  Щрак

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Още от Това е лично

  You are here: Home Глобалното село Глобалното село Обещават клонирането на мамут

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414