Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Земята пази своите тайни!

Е-мейл Печат ПДФ

fortisimo.euКой и кога е живял по нашите земи? Това е въпрос, който винаги е вълнувал нас, а и повечето хора по света. Не са много народите, чиито територии пазят следи от няколко епохи из себе си. Земите, откъдето започва България, все още крият много тайни.

В тази насока са и обърканите ми мисли през двайсетината километра, които изминаваме на връщане от местността Делидушка край Велики Преслав. Това е на около 12 километра от село Хан Крум.

В ранния следобед на грипозния 2 ноември на разкопките на хълма, при едва 3 градуса температура, заварваме осмина ентусиасти, които работят на терен.

fortisimo.eu

В края на археологическия сезон екипът, под ръководството на археолога Кремена Стоева, довършва работата си по ритуалните тракийски ями на култовия хълм Делидушка. „Разкопките на терена започват през 2007 година, като целта е да бъдат открити следи от живелите по нашите земи готи (IV – V век)”, обяснява Кремена Стоева.

През това лято обаче археолозите попадат на находки от много по-ранна епоха.

Вкопаните ритуални тракийски ями са датирани от II век пр.Н.е., което си е шест века преди раннохристиянската епоха. Намерени са останки от огнища, керамика от късножелязната епоха и фрагменти от съдове от римската епоха.

Логичното предположение на археолозите, че в близост до култовия хълм има и тракийско селище се потвърждава, след като през това лято откриват част от такова жилище. Това показва, че най-вероятно тракийското селище е било в плодородната равнина, южно от хълма Делидушка - защитено от планината и близо до реката.

Кремена Стоева - fortisimo.eu

„Все още знаем малко за предстоличния период на Преслав”, казва Кремена Стоева. Амбицията на екипа й е другото лято разкопките около хълма със звучното име Делидушка да продължат. Откритото сега ще бъде частично консервирано, за да бъде опазено.

А тайните около предстоличното минало на Велики Преслав търпеливо ще чакат да бъдат осветлени. В края на това лято вече знаем, че земите около старата българска столица са обитавани не само от готи, но и от още по-древните траки.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Земята пази своите тайни!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414