Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Най-големите разочарования са от сбъднати мечти

Е-мейл Печат ПДФ

Най-големите разочарования са от сбъднати мечтиМного се чудих какво заглавие да избера за следния текст... Трябваше да е нещо, свързано с това, което смятам да споделя. Но и не биваше да е нещо твърде неясно, или пък прекалено дълго... А заглавието често пъти е определящо за това дали един текст ще бъде прочетен или не.

Отделих достатъчно внимание и време да говоря за трудния ми избор на заглавие. Затова си мисля, че е крайно време да премина към същината...

За всеки човек, създаващ някакво изкуство, независимо под каква форма, е нужна муза, вдъхновение, тръпка. Онова тайнствено нещо, което събужда таланта, отключва непоколебимостта, гали нервните импулси, предизвиква страстта. Понякога музата се оказва нещо, което е свързано с наша мечта, с нещо искрено в нас самите.

Иска ми се да мога да опиша с думи начина, по който се чувствам, когато съм под въздействието на вдъхновение. Съзнанието ми се освобождава от всякакви странични мисли, единственото, което ме интересува е да ставам все по-добра в това, което правя. С надеждата, че някой ден ще достигна съвършенството.

Но да си вдъхновен не е перманентно състояние. Вдъхновението често идва, когато сме в някаква необичайна ситуация, в някакво различно от обикновеното състояние. Любовта е един вид вдъхновение по свой си особен и приказен начин. Тъгата – също...

В частност тъгата като вдъхновение е нещо уникално. Тя е толкова тъжно, и в същото време благородно чувство, че някак е трудно да се определи дали е нещо благо или някакво бедствие. Но постигайки мечтата си да си в състояние на вдъхновение, породено поради тъга, получаваш и нещо друго – разочарованието. Онова чувство на неудовлетвореност, изоставеност и самота. Разочарованието идва от това, че си постигнал онази форма и ниво на съвършенство, към която си се стремил, но не по приятен или лек начин, а по пътя на болката и излъганата надежда; по пътя на наивната и неоправдана вяра...

В даден момент разбираш, че трябва да се разделиш с тъгата, защото тя те кара да се чувстваш зле. Съответно – трябва да се разделиш с нещото (или с някого), което те кара да се чувстваш така. Тъгата я няма, но вдъхновението също бързо си отива. Остава усещането за липса, чувството на безполезност и ненужност. Остават спомените и миналите сълзи. Тъгата я няма, но го няма и вдъхновението.

Затворен кръг, ад от собствени мисли.

За fortisimo.eu – Ваня Тенева, снимка zuleikarhizz.wordpress.com

 

1 коментара

 1. Ваня, още си много млада, мила...Заглавието казва много , всичко...Ще минат години, ще го осъзнаеш по-добре, ще го почувстваш по-истински, ще се научиш да се справяш по-добре с болката от разочарованието. Помисли върху това как сбъднатите ни мечти всъщност ни носят тъга, когато чувството, вдъхновението, усещането че си била "целуната от Бог" си отиде...Това е неизбежно, затова...изживей го сега, не пропускай мига, "вслушвай" се във всички "знаци", които ти поднася живота и не спирай да вярваш и да очакваш...Може да дойде прекалено рано, а може да не дойде никога...

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Най-големите разочарования са от сбъднати мечти

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414