ФортисимоЕтиен Леви: Човек се учи от уроците на живота

Е-мейл Печат ПДФ

Етиен Леви: Човек се учи от уроците на животаНяма начин да не сте го запомнили с това, че е неповторим като танцьор, много различен като музикант, изпълнител и новатор в българската естрадна музика. Не може да не сте запомнили ексцентричната му прическа и очарователната му усмивка.

Лично аз го помня точно с това – неговата заразителна усмивка. Етиен продължава да се занимава с музика, да преподава, да обича, да вярва в доброто и красивото. Прие моята покана да поговорим с охота, с присъщото му кавалерско чувство, а също така и задължителната за големия талант безкрайна човечност.

За живота му сега лично от него – Етиен Леви, някогашното момче от група „Трик”.

Нели Русева: Къде живеете в момента- в Израел или в България?

Етиен Леви: В момента живея в България.

Нели Русева: С какво се занимавате сега, Етиен?

Етиен Леви: Основното ми занимание е преподавателската дейност. Преподавател съм в Нов български университет и Софийски университет, в департаментите "Поп, рок и джаз изкуство".

Етиен Леви: Човек се учи от уроците на живота

Нели Русева: Какъв е трикът да станеш известен? Шоуто, което представяхте с група „Трик”, беше нетипично за българската естрада по онова време. Кой ви правеше хореографията?

Етиен Леви: Трикът да бъдеш известен преди всичко е наличието на талант и потенциал, който да може да се развива. Говоря на първо място за певчески талант. След това уменията в други изкуства-танцово, пластика, хореография, актьорско изкуство. Наравно с тях са много важни трудолюбието, приятната амбиция и непрекъснатото усъвършенстване. Още когато получих поканата да бъда един от солистите във вокална група "Трик", създателят на групата и наш импресарио – г-н Стефан Широков ме извика настрана и ми каза: "Моето момче, с твоето влизане в група "Трик" тя трябва да стане много популярна. Какво ще правиш, челна стойка на мигли ли, на нос ли – не ме интересува. Важното е да се получи!" Голямата любов, която вложих с цялото си сърце, плюс всички останали качества, които изброих, са формулата за успеха. В началото ние сами поставяхме хореографията на песните, но след известно време разбрахме, че с нас трябва да се занимават професионални хореографи и хора, които познават изкуството на движенията. Защото самата публика и специалистите изискваха от нас все повече и повече. Получиха се много интересни неща, заради някои от които бяхме дори и забранявани. Това беше нормално за онова време. Общо взето сме първите изпълнители, които към певческото изкуство приложиха и други изкуства, за да изпълнят един обикновен психологически закон, а именно, колкото повече сетива са заети, толкова възприятието е по-пълно.

Нели Русева: Кой ви научи да танцувате?

Етиен Леви: От дете се занимавам с изкуството на движенията. Пътувал съм с моя баща и в България и в чужбина, споделяйки неговите концерти в различни шоу вариететни и циркови програми. Заимствах и много се учех от артистите там и попивах всичко, особено тези неща, които ми бяха интересни. След години в тогавашната консерватория, в последствие академия имахме прекрасен преподавател по пластика, танци и хореография г-жа Фроска Сеизова. От нея съм научил страшно много и си позволявам да кажа не без гордост, че бях един от нейните любимци. След това заниманията ми с пантомима, модерни танци и джаз екзерсис допълниха цялата картина.

Етиен Леви: Човек се учи от уроците на живота

Нели Русева: Коя друга професия щяхте да изберете, ако не беше музиката? Музиката как влезе в живота ви?

Етиен Леви: Аз съм син на един от пионерите и създателите на българската естрада. Моят баща Херцел Леви е създател на първия квартет в България през 1946 г., а именно квартета "Лесли". След това 50-те години създава популярния тогава квартет "Алегро", като са имали безбройни концерти в България и чужбина с изключителен успех. Работели са с едни от най-големите легенди на българската популярна музика като Леа Иванова, Ирина Чмихова, която е и мой преподавател в академията, както и плеяда от известни музиканти и артисти. Освен моя баща, майка ми Кинка Леви е също в основата на създаването на квартет "Алегро". Тя е била изключително музикална и талантлива личност. Връщам се в годините още преди това, моята прабаба Теофана Цалдар, чехкиня по произход, е била една от първите музикантки във военните оркестри, дошла в България по покана на цар Фердинанд. Така че, заниманията ми с музика идват основно от моето семейство и от моята голяма любов и желание да се занимавам с това изкуство. Преди да стана вокален изпълнител, съм завършил НМУ „Любомир Пипков” със специалност пиано. Започнах да свиря на 7 год. възраст и мечтаех да стана много добър класически пианист. Но в последните класове на музикалното училище разбрах, че силата ми е в шоуто. Така е и до днес.

Нели Русева: Откъде идва прякорът ви Сути?

Етиен Леви: Децата в своята откровеност и прямота понякога са жестоки. Обичат да римуват, като считат дразненето за някакъв вид игра. Когато се заяждахме, много често римуваха името ми Етиен-сутиен. Бях добър спортист в игрите с топка. В съревнованието с другите класове публиката скандираше, като по този начин ни поддържаше за победа. В един от спринтовете, за да догоня една топка, чух гласа на мой съученик, който извика „Давай, Сути” и от този момент нататък моят прякор доби изключителна популярност.

Етиен Леви: Човек се учи от уроците на живота

Нели Русева: Има ли носталгия по онова време, вие бяхте известен и обичан и една от звездите на българската естрада?

Етиен Леви: Напълно естествено е да има носталгия по онова време. Един прекрасен период от моя живот, в който раздавахме много любов от сцената и получавахме такава от публиката. Няма как да не ми липсват безбройните концерти и участия, срещите с нашите почитатели и публиката, телевизионните снимки, записите в националното радио и балкантон, участията в български и международни конкурси, от които винаги сме носили награди за България. Работехме с много идеализъм и ентусиазъм. Тайничко си мечтая дори за малко това време да се върне.

Нели Русева: Как ви изглежда сега българската популярна музика?

Етиен Леви: Сигурно има хора които си мислят, че аз си живея само с моето време и не следя развитието на съвременната музика. Всъщност аз съм доста модерен като начин на мислене и разбиране. Няма и как да не бъде така, след като непрекъснато работя с млади изпълнители. Мисля, че в популярната музика сега има много опити в различните стилове, раждат се и хитове, имаме и много добри изпълнители от новата генерация. От няколкото формата на „Мюзик Айдъл” излязоха много качествени и добри изпълнители. Притеснява ме само едно, че нашата музика няма добър мениджмънт, което да постави нашите изпълнители на един висок пиедестал, за да имат самочувствието на европейските си и световни колеги. Убеден съм, че ще дойде време и за това.

Нели Русева: Мислите ли, че чалгата оформи и чалга общество?

Етиен Леви: Музикалното изкуство е изкуството, което действа непосредствено, но освен забавен има и възпитателен характер, да възпитава във високи художествени и естетически чувства и усещания. Въпрос на манталитет е как един народ възприема дадено изкуство. Забавни песни с такъв характер, с какъвто сега наричат чалгата, е имало и преди много години, но никой тогава не го наричаше чалга. Това е въпрос на начин на мислене на определено общество от хора. Не бих искал да допускам, че музиката трябва да е виновна за това, че в България съществува показна и лъскава простащина, не на всички нива, разбира се.

Нели Русева: Има ли време, място, чувство, нещо което много ви липсва?

Етиен Леви: Да, има. Липсва ми любимото ми място – сцената, липсват ми изявите, липсват ми чувствата, които съм влагал в професионалната ми дейност като изпълнител. Все още има какво да дам на публиката.

Етиен Леви: Човек се учи от уроците на живота

Нели Русева: На какво се радвате истински?

Етиен Леви: На по-простичките неща, на всяко истинско нещо.

Нели Русева: Кое ви дразни, кое ви кара да не спите?

Етиен Леви: Простащината, злобата, безсмислената завист, липсата на възпитание и култура.

Нели Русева: Отлагате ли нещо за утре, за някога...?

Етиен Леви: Признавам си, че имам такава черта на характера да отлагам някои неща, с която искам да се справя.

Нели Русева: Какъв е споменът ви от „Денсинг старс”?
Етиен Леви: „Денсинг старс” е едно от най-хубавите неща, които са се случили в моя професионален живот. Едно изпитание-предизвикателство, с което мисля, че се справих доста добре, а и отзивите на специалисти и публика бяха твърде високи за нашата двойка. Изключителен спомен за мен – няма да го забравя никога.

Нели Русева: Има ли любим човек до вас?

Етиен Леви: Има.

Нели Русева: На какво от това, което сте научил от родителите си бихте искал да научите децата си?

Етиен Леви: Родил съм се и съм израснал в семейство с висока ценностна система. Получил съм много от моето семейство като възпитание, култура, обноски, умение да контактувам с различни хора, от различни прослойки на обществото, високи изисквания, любов, чувственост и други качества, които правят една личност издигната в обществото. Искрено вярвам, че съм предал тази ценностна система и на моите деца.

Етиен Леви: Човек се учи от уроците на живота

Нели Русева: Те с какво се занимават?

Етиен Леви: Дъщеря ми Емануела се подготвя за кандидат-студентски изпити, а синовете ми Ноел и Вивиен-Елиезер са ученици в 7 и 5 клас.

Нели Русева: Къде бягате от динамиката на ежедневието? Как се разтоварвате?

Етиен Леви: Труден за мен въпрос, защото не мога да избягам от динамиката. Не съм се научил на това, но човек се учи докато е жив, така че, очаквам момента, в който да мога да отпочивам така, както аз го разбирам.

Нели Русева: Какъв човек е Етиен извън сцената, весел или сериозен?

Етиен Леви: Весел, разбира се, което не означава, че нямам сериозно отношение по сериозните въпроси.

Нели Русева: Вие сте преподавател, разкажете повече за професионалната си ангажираност?

Етиен Леви: Почти по цял ден съм с моите студенти и това ме кара винаги да се чувствам млад, моят дух е такъв. Подкрепям ги напълно във всяка една тяхна изява, стимулирам ги, за да имат изяви в които да усъвършенстват своите качества и да покажат своя талант. Те самите се нуждаят от такава подкрепа. Правим чести изяви, някои от които са и телевизионни. Разбирам ги и общо взето съм на техния начин на мислене.

Нели Русева: Какво е най-важното нещо, което искате да научат вашите студенти?

Етиен Леви: Много обширен въпрос, може да се говори много. На първо място много да обичат своята професия, да са влюбени в нея, да влагат много хъс и енергия за развитието на своя талант, стремеж към непрекъснато професионално усъвършенстване и да научат това, че песента е послание, което трябва да достигне до сърцата на хората.

Етиен Леви: Човек се учи от уроците на живота

Нели Русева: Група „Трик” ще се събере ли някой ден, по повод или без повод?

Етиен Леви: С годините назад опитах на няколко пъти не по-малко от 5-6 да възобновя отново групата и да я вдигна на крака, да направя едно възраждане. За съжаление това нещо не се получи, дори имах усещането, че се спира тенденциозно, пък и начинът на мислене на някой от членовете на тази група е доста променен. Когато някой човек иска да възроди нещо, което е било много стойностно преди време, то сега трябва да вложи двойно повече усилия. Човек се учи от уроците на живота и аз реших, че за мен любимата ми група, голямата ми професионална любов „Трик” е затворена книга. Имам собствена индивидуална програма, с която се изявявам, и съм много щастлив, защото разбрах, че любовта на публиката към мен не е отминала. Това ме задължава още повече.

Нели Русева: Има ли надежда за България?

Етиен Леви: Надежда винаги има и както народът е казал „Надеждата умира последна”. Има вселенски закони, които ние няма как да отминем или пренебрегнем. Не може да е вечно лошо. Според мен трябва да проявим търпение и сърцатост за да дочакаме хубавото.

Нели Русева: Пожелайте нещо на читателите ни, на себе си също...

Етиен Леви: Пожелавам на вашите читатели и на всички българи, независимо къде се намират, здраве и дълъг живот, много любов, която да раздават и да приемат, позитивна енергия, много късмет и шанс във всяко начинание!

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю БГ Музика Етиен Леви: Човек се учи от уроците на живота

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414