Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Защото най-хубавото предстои, наистина!

Е-мейл Печат ПДФ

Защото най-хубавото предстои, наистина!Винаги съм се отнасяла подозрително към книги от жанра „приложна психология”. Рецептите за щастие ме карат да се съмнявам в щастието на автора, а и по природа съм опърничава и вироглава.

Никак не ми допада да ме учат как да живея.

С „Проницателят”  обаче усещането е друго. Никой не те учи как да живееш. Просто те среща с чудото и то с най-кроткото и най-бързо действащо чудо – това, което стига до сърцето. Уж четеш за други, различни от теб. Уж не е твоят живот. Не спиш под кея и не си пред развод. Още си млад и нямаш чувството, че си излишен. Нямаш бизнес и затова не те тревожат клиенти, доставки или печалби. Поне засега си здрав и не се страхуваш от смъртта повече от нормалното човешко страхуване. Въпреки това, още докато четеш книгата, тайно започваш да се вглеждаш в хората и да търсиш в чертите им стареца Джоунс. Защото имаш свои въпроси и нужда от някой, който да те насърчи да смениш гледната точка. Защото имаш съмнения, които ти пречат да тръгнеш на път. Имаш таланти, но те е страх да им се отдадеш с цялото си сърце. Или от гордост и самолюбие си на път да се разминеш с човек, който може би е твоя сродна душа. Имаш нужда от чудо като опорна точка на промяната.

Два куфара, пейка и слънце - моят дом!

А старецът Джоунс казва, че промяната, противно на общите вярвания, не ставала постепенно и бавно – ставала в този момент и изцяло!

Спомняте ли си едно остроумие, което витае из нета (извинявам се на автора, че не зная името му, за да го цитирам): „Животът е несигурно нещо – изяж си първо десерта!” Да, и аз изповядвам религията „бързо живей!”, ама някак все не ми се е искало да пропусна всички други вкусни неща преди тортата.

Защото най-хубавото предстои, наистина!

Затова обикнах „Проницателят” – защото ми каза, че най-хубавото предстои и да си запазя вилицата за десерта! Контекстът в книгата е друг – да приемеш без страх смъртта и да влезеш спокойно в нея. Моят контекст за момента е друг – да се радвам на това, което имам, и да очаквам с радост, това, което ще дойде.

Затова повярвах на „Проницателят” – защото ти дава възможност да получиш куража в твоя контекст и насърчение в него да намериш твоята гледна точка.

А за метафората със семената, с която завършва книгата, просто нямам какво да кажа – да засяваш, да раздаваш и да имаш за себе си повече, за да продължаваш да даваш… Слънчогледи, незабравки, латинки – като всички разноцветни чудеса, за които само трябва да отвориш очите си.

И да смениш гледната точка.


* За fortisimo.eu – Светлозара Кабакчиева„Проницателят”, Анди Андрюс , 2010 г., изд. Skyprint, оригинално заглавие „The Notifier”

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Защото най-хубавото предстои, наистина!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414