Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Троловете дебнат и във Фейсбук

Е-мейл Печат ПДФ

Троловете дебнат и във ФейсбукВече уточнихме кого наричаме трол в Интернет общуването. Когато изброявах различните представители на тази „фентъзи” порода, споменах за Фейсбук троловете. Да, по-голямата част от досадниците в мрежата използват така наречените обществени места, за да мрънкат и обиждат.

Но нека да бъдем честни и да признаем, че не малък процент от приятелите ни в социалната мрежа правят същото. На пръв поглед е много лесно да се справим с троловете във Фейсбук. Можем да избираме между това да ги игнорираме, за да не виждаме активността им на стените си, или да ги блокираме и да прекратим възможността за виртуална комуникация во веки веков.

Добре де, може и просто да не им обръщаме внимание. Завъртаме скрола по страницата, след като видим тяхната профилна снимка и готово.

Ако обаче помислим в дълбочина, ще установим, че е доста по-лесно да преглътнем анонимните тролове, отколкото тези, попаднали в списъка ни с приятели. С лека ръка можем да игнорираме обидите на някой си там “NEMO”, доста по-трудно ще блокираме вечно оплакващия се колега, съученик или съсед. Знаем, че в целия емоционален спам можем да открием неща, които наистина ще ни вълнуват лично.

Заради тези кратки минути на прозрение обаче ще трябва да търпим безкрайните „Защо животът е толкова несправедлив”, „Всичко хубаво бързо свършва”, „Няма любов, а лични интереси”, дрън-дрън… Негативното мислене е заразно, то напряга мозъка ни и му пречи да работи нормално. А един трол-приятел не може да се промени лесно. Без значение колко пъти му напишем, че трябва да гледа по-позитивно на живота.

Така че дилемата си остава: търпение, игнор или блокаж?!

И ако се чудите какво да правите с вече добавените приятели, то ще ви информирам от кои типажи трябва да се пазите най-много в мрежата. Те са честите носители на „фентъзи” синдрома.

Приятелите от едно време. Помните ли Митко от трети клас? Някога сте стояли на един чин с него и един път сте му ходили на гости. Намерил ви е във Facebook? Е, бъдете сигурни, че ще ви напомня за тези ви преживявания от преди няколко десетилетия всеки път когато ви види он-лайн. Троловете живеят в миналото и ви карат да се чувствате задължени да им обръщате внимание заради доброто старо време. Но ако не сте ги виждали и чували 10 – 20 години, този факт сам по себе си значи нещо. Троловете „от едно време” помнят изумителни детайли за семейството ви. Знаят имената на родителите ви, на братята и сестрите ви. Питат за тях, а всъщност какво ги интересува? Те не разбират от намеци и не осъзнават, че досаждат. Ще ви молят за различни услуги, които вие ще отказвате… Така че единственото решение е блокирането им.

Държа да отбележа дебело, че тук говорим за тролове, а не за загубени приятелства, открити, благодарение на Фейсбук. Вторите не досаждат и ако се интересуват от вас, те плавно ще навлязат отново в живота ви, приемайки промените, настъпили с времето.

Лесно можем да разпознаем троловете „от едно време”. Още с изпращането на поканата за приятелство, те ще напишат нещо от сорта „Помниш как…”. Това е сигнал за тревога.

В голяма част от случаите обаче отдавна изгубените приятели са безопасни. Сигурно наистина са ви харесвали, когато сте били малки или пък просто са искали да добавят още един човек в листата си, за да се изфукат колко са популярни.

Следва продължение…

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Троловете дебнат и във Фейсбук

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414