Фортисимо – това е лично!Звучи красиво, а защо не се получава?

Е-мейл Печат ПДФ

Звучи красиво, а защо не се получава? Редове от редакционната поща:Мислите ти променят поведението на всеки и всичко, което има нещо общо с теб. Защото мислите ти са абсолютно равни на това, което привличаш в живота си и колкото по-добре се чувстваш, толкова повече се подобряват всички и всичко около теб.

В момента, в който откриеш по-приятно чувство, условията и обстоятелствата се променят, за да съвпаднат с чувството ти”, звучи красиво, а защо не се получава?

Как да се получи? Какъв е пътят?
Какво би казал моят психотерапевт?

Първият отговор, който се появи в ума ми е реплика от любим български филм „Мъжки времена”: „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го извършиш”.
В посочения по горе текст има голяма доза достоверност, но… ако искате да сготвите гювеч и към месото добавите лук, домати и картофи – се получава много вкусно ястие, но не е гювеч, нали?

Откровено казано, на мен ми е трудно да разбера добре смисъла на текста. Много ми напомня „словесна салата” (това си е научен термин, не съм гладна). Възможно е също, просто да е лош превод.

Човекът е триединство от своята разумна, емоционална и поведенческа част. Мислите ни могат да променят нашето собствено поведение и чак тогава можем да очакваме промяна в поведението на човека отсреща. Можем да очакваме същото и от животните, но само ако добре познаваме моделите на поведение на съответния вид.

Така стигаме до усета ни за реалност. В своето еволюционно и индивидуално развитие човек преживява много страхове, които провокират изграждането на много психични защити. Тези последните ни „спасяват” от силно плашеща реалност, но после се превръщат във вид цветни очила, които не сваляме от очите си, и затова постоянно виждаме света все във нашия си цвят. Този процес не е необратим (всички очила могат да бъдат свалени). Но в случая, т.е. в житейски план това става не с „магическото хапче”, а със смела, постоянна и отговорна работа със самия себе си. Съвременният човек е с „блокирани сетива” гледа, но не вижда; слуша, но не чува; говори, но не казва; докосва, но не усеща (и затова все повече дори не опитва).

„Как да се получи?”
С работа, с много работа.

Условията и обстоятелствата си имат своя закономерност и в повечето случаи въобще не се съобразяват с нас. Не е и нужно. По-наблюдателните (и по-откровени със себе си) от вас, ще се съгласят с мен, че често, когато събитието е отминало се оказва, че то се е случило извън нашите очаквания, но всъщност по възможно най-добрия дори за нас начин.

Истина е, че можем да избираме как да се чувстваме независимо от обстоятелствата, но… това са го постигнали твърде малко хора и познайте как – с твърде много работа.

Знаете това: „Каквото повикало, такова се обадило”.

Житейските истини не са от вчера. Както мислиш, така ще чувстваш; както се държиш, така ще се държат с теб; както говориш, така ще ти говорят; каквото предизвикваш, това ще ти се отговори, но… не абсолютно, винаги, непременно, задължително и т.н. (тези и подобни думи са най-малко несериозни в психичен план).

Какъв е пътят?”. Да знаем, да се научим да можем и да го ПРАВИМ, когато реалността го позволява или когато го изисква… УСПЕХ : )

За fortisimo.eu – психотерапевт Веселина Дончева

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Твоят психотерапевт Звучи красиво, а защо не се получава?

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414