Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


На музей с Гугъл

Е-мейл Печат ПДФ

На музей с ГугълЖивеем в свят, в който виждаме мислите си! Помисляш си нещо и то става факт след няколко месеца. Има и друга възможност – разбираш, че вече се е случило преди два месеца.

Невероятно, но факт! Така възкликнах когато прочетох за най-новия проект на Гугъл – Google Art Project.

Това е невероятна възможност. Впечатляваща и достъпна. Достатъчно е да имаш интернет и компютър и 17 световно известни музеи и галерии могат да се отворят пред теб. Без значение какво е работното им време, кой ден от седмицата сме, на кой континент се намираме.

За какво точно става дума? Гугъл разработва и осъществява идеята да се разходиш из залите на световно известни галерии и да се насладиш на шедьоврите на велики художници с помощта на интернет. Без да си купил билет, без да чакаш на опашка, защото си улучил пиков сезон, без  дълго планиране за посещение и още, и още…

На музей с Гугъл

С помощта на технологията Street View, интернет посетителите могат да се разходят из залите на избрания от тях музей и да разгледат експонатите в детайли. За целите на Google Art Project са използвали камерите от Street View Сars, които са познати вече от Google Maps.  Експонатите са филмирани със специално изработени подвижни приспособления в галериите, за да се постигне  виртуален тур на 360 градуса.

До този момент на страницата http://www.googleartproject.com/ са достъпни 17 музея. Сред тях са: Националната Галерия в Лондон, Музеят Версай в Париж, Музеят на Ван Гог в Амстердам, Третяковската галерия в Москва, Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк, Ермитажът в Санкт Петербург, Център по изкуствата на Кралица София в Мадрид и др.

На музей с Гугъл

Любителите на изкуството, а и не само те, ще могат да се насладят на над 350 галерийни зали, съдържащи творби на повече от 450 художници. „Интернет промени начина, по който общуваме с посетителите. Днешният ден е възможност да направим една голяма крачка напред", заяви директорът на Tate Никълъс Серота на пресконференция в Лондон.

Докато „зрителите" се разхождат из галерията и се спират пред едно от 1060-те произведения, всеки музей е избрал и една творба от колекцията си, която е снимана със специална гигапикселова технология. Това позволява резолюция до 14 млрд. пиксела. Това открива пред публиката детайли, невидими за човешкото око".

На музей с Гугъл

Вече влязох и се разходих из няколко музея, без да съм стъпила в градовете им. Влезте и вие! Не бързайте да сравнявате виртуалния тур из галериите с истинска разходка из залите на музеите – несравнимо е!  Съвсем различно е да крачиш из лабиринтите, да изпиташ тръпката от живата среща с шедьовъра пред теб… Google Art Project просто дава една друга възможност! Разширява и обогатява виртуалния ни свят и култура!

fortisimo.eu

PS: За статията са ползвани материали от http://www.artportal-bg.info/

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично На музей с Гугъл

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414