Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Елате ни на гости, за да…

Е-мейл Печат ПДФ

Елате ни на гости, за да…Българите обичат да ходят на гости. Обичат и да посрещат гости. Може и да пресилвам, но това си е наш социален феномен. Мои познати ми разказваха за посещението си в Холандия, за да се запознаят с родителите на съпругата на първородния им син.

Пътуват нашите хора с кола из цяла Европа. Изживяват всеки километър и всяка година на малкия син, намерил любовта при млада холандка. След всичко това достигат до дома на новите роднини, някъде към 21,00 ч., и остават изумени. Холандците смятат да си лягат, защото си имат работа на следващия ден. Това си е техен социален феномен. Нашият повелява да изчакаш и да празнуваш.

Българите обичат да ходят на гости. Обичат и да посрещат гости. Тези дни този социален феномен бе обогатен с нова причина за посещение. Седемнадесетото преброяване на населението и първото му електронно издание даде различен повод за гласуване. Това, че има повече от два милиона българи, преброили се в интернет, не означава, че всички те имат свободен достъп до мрежата. Електронното преброяване обаче, доказва че обичаме да си ходим на гости при близки и роднини и да не допускаме у дома непознати преброители. У нас дойдоха възрастни роднини. Донесоха ракия, вино и сърми, а ние ги преброихме електронно. Иновация при гостуването, но не и прецедент.

Спомних си, че в края на 90-те държавата реши да актуализира данните в данъчното за имущественото състояние на населението. Като прясно завършил юрист тогава се оказах желан гост в домовете на половината си братовчеди, за да попълним новите данъчни декларации.

Ходенето на гости, за да свършим това-онова има различни форми. В средата на 90-те примерно в столицата имаше ужасен воден режим. Два или три дни без вода срещу един със. Като млад студент тогава открих любопитното посещение при колежки в различни квартали, за да се изкъпя. Чудно допълнение към жадната ми за сексуално узряване душа.

Българите обичат да ходят на гости. Обичат и да посрещат гости.

Най-запомнящите посещения обаче са тези, които имат някаква цел. Постигната или не, няма значение. Другите гостита са празнични и рутинни. След тях остава главоболие и насилствено търсене на спомена.

Ако имате нужда от нещо, заповядайте.

Скъпа, слагай масата, че ще идват приятелите, за да...

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Елате ни на гости, за да…

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414