Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ще си платим жестоко за нищоправенето

Е-мейл Печат ПДФ

Ще си платим жестоко за нищоправенетоВчерашният ден беше един от поредицата дни, в които една тема не ми дава мира, и която отново и отново се връща при мен по ред причини. Изоставените деца в домовете и техните съдби

Посещението на „звездите” от „Шесторката” в Шумен, отчитане на резултатите от кампанията, свършено - предстоящо, и отзвукът, който предизвика, мислите и чувствата, които разрови у нас, незвездите.

Няма случайни неща…

Среща със стар приятел, време прекарано в говорене по много теми, които старите приятели засягат в един такъв разговор. Лични проблеми, служебни ангажименти, тук-там някои „бъдещи планове”, и пак тук-там размяна на съвети, неизбежната тема за вихрещата се криза и как се отразява на хората, на нас… Какво ни тревожи, има ли какво да ни радва… От дума на дума стигнахме и до тази болезнена тема, в която аз най се разпалвам. Изоставените деца в домовете, събитията от последните месеци …

Защо ли не се учудвам на това, което чувам почти в края на тази вечер. Моят стар приятел ме прекъсва и казва така: „Виж какво. Аз така съм си изградил моя живот, моя малък свят, че тези неща никак да не ме докосват. Ограничил съм моите мисли и тревоги за нещата, които зависят от мен и най-близките ми хора, на които мога да помагам. Останалите неща не ме засягат. Може да ти звучи някак безчувствено, но е истина. Не мога да си тормозя главата с такива мисли. Теб те интересуват тези деца, но какво от това?! Можеш ли нещо да промениш, не можеш! Ти в твоя личен живот трудно можеш да променяш нещата, какво остава за съдбите на други хора…”

Изобщо не го обвинявам, ама защо ми загорча толкова, защо почувствах тъп удар в стомаха… И една жестока истина - всеки от нас се е затворил в собствения си малък свят и мърда единствено, за да подреди собствения си живот, доколкото може… Но щастливи ли сме, добри ли сме, хора ли сме…

Знам, знам, роненето на сълзи само, не помага. Какво помага? Кой може да промени нещата? Кой с какво може да е полезен? Все въпроси, които важат с еднаква сила за всяка друга болезнена част от живота ни. Какво стана с нас хората? Кой така ни промени, че ни принуди да се затворим в собствената си черупка от грижи и малки радости?

С различни думи и на различни стени във Фейсбук обсъждахме тази тема с приятели… Загрижено, в същото време остро и гневно, с болезнените констатации, че единственото, което можем да направим е говоренето… Защото не ние сме тези, които пишем законите в държавата, и не ние сме тези, които ги следваме буквално, и не ние сме тези които държим контрола за спазването им…

Ние обаче сме тези, които трябва някой ден да изградим гражданското общество. Това общество, което да не позволява да има само закони, които не само че не помагат, а позволяват в нашата страна да растат нещастни деца.

Защото някой ден горчиво ще съжаляваме за нищоправенето. Някой ден горчиво ще плачем за изпуснатите съдби на стотици деца, за безцелните благотворителни кампании на стотици големи хора, нарекли себе си „звезди”.

Защото звездичките са малките прекрасни ангелчета, които растат и нямат време да чакат тъпите ни закони и разпоредби да заработят и възрастните да започнат отново да чувстват!

Позволявам си да цитирам Даниел, мой приятел от Фейсбук, и да му благодаря, защото илюстрира много точно как държавата разрешава нещо, което отнема живот и друго, което би могло да спаси живот… .

„Разрешително за оръжие в България се издава срещу точно 3 документа и ЕДИН ден свободно време… „Разрешително" да си имаш дете се издава срещу набор документи с дебелината на Некерман и половината ти живот в чакане…”

За fortisimo.eu – Нели Русева, снимка frognews.bg

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Ще си платим жестоко за нищоправенето

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414