Фортисимо



Преброяването на българите

Е-мейл Печат ПДФ

Преброяването на българитеКакви са резултатите от първия етап на 17-тото преброяване на населението и ценни съвети относно стартиралия втори етап – научихме в последното издание на предаването на „Форте” радио „Десетият град”. Иван Капралов разговаря с директора на Териториалното статистическо бюро в Шумен Атанасула Настева.

Иван Капралов: Колко шуменци се преброиха електронно? Не колко домакинства имат компютри, а колко шуменци са се преброили в Интернет?

Атанасула Настева: Данните за електронно преброените определено се разминават с информацията, която имаме за компютри в домакинствата, но пък статистиката даде възможност всеки да се изброи електронно, без значение от кой компютър прави това. Най-смелите ми очаквания се простираха на 30 хил. за областта, а почти стигнахме числото 60 хил. Много сериозно число. Трябва да отдадем значимото на Шумен, защото 75% от изброените от региона са жители на града. Всеки втори шуменец се е преброил по електронен път.

Иван Капралов: Дотук добре. Стартира втората част на кампанията – класическото преброяване и веднага започнаха проблемите. Нашите колеги от fortisimo.eu изразяват недоволство за това, че човек, който се е преброил електронно, пак трябва да отговаря на въпроси…

Атанасула Настева: Изброява се и сградата на домакинството. Така че ако човек живее в къща и се е изброил електронно, задължително ще трябва да даде допълнителна информация за сградата. На тези въпроси се отговаря за минута-две, а и това са очевидни въпроси, като изключим годината на построяване на сградата. Видно е на колко етажа е постройката, дали е от тухла или панел. Така че аз не виждам проблем.

Иван Капралов: Хората казаха, че не сме прави и че това го пише в сайта ви. Че сте обявили допълнителната анкета още в самото начало.

Атанасула Настева: Факт е, че се бяхме вторачили в електронното преброяване и сме пропуснали да огласим по-широко тази информация.

Иван Капралов: Хайде обаче да уточним какво означава „къща”. Аз живея в така наречените кооперации – три апартамента, сложени на три етажа. Ние къща ли сме?

Атанасула Настева: Информацията за сградата се попълва само във едно от жилищата. Няма никакъв смисъл да се разпитва всяко семейство. Информацията ще е една и съща и ще е излишна. В блоковете информацията се събира само в първото жилище. Останалите апартаменти, ако са се преброили електронно, може да се наложи да дадат доста по-подробна информация за две допълнителни изследвания – само да са попаднали в извадка.

Иван Капралов: Дайте да кажем няколко думи за тези допълнителни изследвания. Те са за раждаемост, репродуктивно поведение и миграция.

Атанасула Настева: При последните две преброявания също се събираше такава информация. Това дава полезната възможност да следим процесите в тяхната динамика и развитие. Тези специални карти се попълват в много ограничен брой домакинства. За раждаемостта са около 240, за миграцията малко повече – около 480. Но за цялата област. Така че ако този щастливец, който е попаднал в извадката, се е преброил електронно, нека да пусне преброителя, за да му зададе няколко лесни, основни въпроса. Целта е да се установят репродуктивните нагласи на българина и как те намират приложение в поведението му.

Иван Капралов: Други изненади да очакваме ли? Разбрахме за анкетната карта „Сграда” и за допълнителната извадка.

Атанасула Настева: Няма нищо друго.

Част от интервюто с Атанасула Настева за предаването „Десетият град” на „Форте” радио и Иван Капралов. Снимка: shum.bg

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Интервю

    Популярно от Интервю

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още от Интервю

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Още от Това е лично

    You are here: Home Интервю Интервю Преброяването на българите

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414