Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Трифон Зарезан или Свети Валентин?

Е-мейл Печат ПДФ

Трифон Зарезан или Свети Валентин? Трифон Зарезан е български народен празник в чест на свети Трифон. Лозари, градинари и кръчмари го приемат за свой покровител и пазител на лозята. Чества се на 14 февруари (по стар стил) и на 1 февруари (по нов стил).

За берекет и плодородна година се извършва ритуално подрязване на лозата, придружено с редица други малки ритуали и молитви за здраве и добра реколта.

Всички го празнуваме, но колко от нас знаят какво точно представлява този интересен ритуал – да се подрязва лоза?

Денят на празнуващите започва с изпичане на обреден хляб. Месят го и го пекат жените на изгрев слънце. След това го слагат в нова вълнена торба заедно с варена кокошка, пълнена с ориз или булгур, бъклица с вино, светена вода, пепел от огнището на Бъдни вечер. След празничната църковна служба стопанинът на дома тръгва с другите мъже към лозята, като водят със себе си и гайдар. В днешно време често на лозята ги чакат жени, деца или гости на селото. Лозарят се обръща на изток, прекръства се три пъти и отрязва с косер три пръчки или три корена. Подрязаното място се полива с вино, а светената вода и пепелта от Бъдни вечер се поръсват около корена, след това лозарят благославя с молитва за благоденствие и плодородие. Отрязаните клонки се свиват на венче и се отнасят в дома, където се слагат пред домашната икона. Нарежда се обща мъжка трапеза сред лозята, всеки слага каквото е донесъл. Мъжете избират Трифон - „цар на лозята”, най-възрастният поставя в средата на масата китка босилек, вързана с червен конец. Пита кой иска да е „цар” и всеки може да посегне да вземе китката, но царят трябва да е късметлия, да е имотен, уважаван и през изминалата година неговото лозе да е родило най-много плодове. Ако в годината на „царуването му” е имало берекет, го избират и на следващата година. Мъжката дружина тръгва с песен на уста към селото, като носи на ръце своя „цар”,на главата му има лозови листа, а в ръцете си държи икона на св. Трифон. Обикалят домовете в селото и ги благославят, като пиршеството завършва в дома на „царя”.

На Трифоновден жените не се докосват до остри предмети и сечива. Особено ако жената е бременна, се счита, че ако шие или използва друг остър предмет, ще роди недъгаво дете или цялата година ще е прокълната.

На 14 февруари можем да отпразнуваме също и празника на влюбените Свети Валентин. Той е католически празник, но набира все повече популярност в цял свят. Вече почти е традиция и в България да го честваме, именно защото българинът обича да е влюбен. На Свети Валентин влюбените изразяват любовта си по разнообразни начини, но традицията на празника е да се разменят поздравителни картички, наречени валентинки, заедно с шоколадови бонбони във формата на сърце.

Няма значение кой празник ще изберем да празнуваме, важното е да се обичаме и да ни е весело.

Особено интересен е обичаят на Трифоновден за нас, младите, които по-рядко се интересуваме или присъстваме на различните български обичаи. Затова можем да присъстваме през деня на ритуалното подрязване на лоза, да почетем Свети Трифон, а вечерта да отделим на половинката си и да отбележим и Свети Валентин. И двата празника обаче са свързани с веселие, вино и любов, все неща, близки до ежедневието на един млад човек. Така че празника е истински, когато го празнуваме с душата си.

За fortisimo.eu – Диана Коченджиева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Трифон Зарезан или Свети Валентин?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414