Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


ДОБЪР равно ли е на ГЛУПАВ?

Е-мейл Печат ПДФ

ДОБЪР равно ли е на ГЛУПАВ?Винаги се е намирал някой да ми каже, че всъщност съм била ненужно добра и разбираща и затова нещата са толкова объркани. Аз съм объркана. Знаците, жестовете, действията, които съм смятала, че правя за добро към някого, всъщност са били грешка.

Най-интересното е, че почти винаги когато са ми казвали, че съм добра, никога не ми е звучало като комплимент, а като недостатък. Скоро отново го чух, пак по повод на нещо, което много ме обърка и притесни. „Много си добра, затова е така...”, каза една приятелка.

Винаги съм смятала, че не съм достатъчно добра и вероятно е вярно. Аз просто съм наивна да вярвам, че търпението и жестовете на доброжелателност към някого някой ден ще дадат резултат. Никой да не се заблуждава. Ако подадете ръка, прегърнете и кажете добра дума само веднъж, два пъти да е, и не ви разберат, тази кауза е обречена. Никога няма да стане, поне не с този човек. Може да е приятел, може да е близък роднина, ако е от вашето семейство е най най-лошо...

Излиза така, че в стремежа си човек да е добър, много пъти да е добър, се превръща в глупак. От него се очаква винаги да постъпва така и винаги ще има много основателна причина да го прави. Със сигурност сте чували от някого: „Ти не ме разбираш” – ако мислиш нещо различно от него. „Ти си неблагодарен” – ако не постъпваш по начина, по който иска другият човек. „Ти си лош, изнервен, невъзпитан” – ако не търпиш някой да се държи с теб така както ти не желаеш...

Примери колкото щеш в живота ни.

Най-сложно е с близките, които не можеш да избереш. Работното място можеш да смениш, дори много да ти е трудно. С приятелите също можеш да се сбогуваш, дори да страдаш, но близките ти хора... Те ще останат твои близки, дори да отидеш на края на света. И ще страдаш, и ще плачеш, и трябва да се научиш да живееш без тях...

Няма нищо по-хубаво от това да сме добри, да сме състрадателни, отзивчиви, да сме готови да помагаме на хората до нас. Но е добре и да помним, че никога не трябва да изпускаме мярката. Дори добрината и разбирането един ден се обръщат срещу нас. Мъдрите хора казват – няма ненаказано добро...

И не за друго, не за това как изглеждаме в очите на останалите. Когато някой е добър към нас, разбиращ, ние хората сякаш ставаме ненаситни и искаме това да не свършва. Ако това спре, ставаме нападателни, защото усещаме липсата му. Не е важно как ще изглеждаш в очите на хората, които си лишил вече от твоите жестове и каква вина ще се опитат да ти вкарат. По-важно е ти как ще се чувстваш след това, колко ще те боли, колко опустошен ще се чувстваш и колко време ще ти трябва отново да станеш цял и да продължиш напред.

Не слагайте знак за равенство между добър и глупав. Никога! Направи добро и го хвърли в морето, но не го прави до безкрай! Трябва да има доза, за да бъде оценено доброто!

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

2 коментара

 1. Затова добротата трябва да бъде премерена и адресирана.
 2. Абсолютно точно си описала отношенията " давам -вземам"! Така е даваш добрина и усещаш, че хората отсреща очакват да го правиш до безкрай като задължение! И когато кажеш стига - те се сърдят! Защо някой иска само да взема, вместо да даде и той насреща нещо, за да почувстваш, че твоето добро е помогнало! А ако някога и ти имаш нужда някой да прояви към теб добрина...?

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично ДОБЪР равно ли е на ГЛУПАВ?

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414