Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Двойно повече българи пазаруват през интернет

Е-мейл Печат ПДФ

Двойно повече българи пазаруват през интернетНе обичам проучвания, направени по поръчка на заинтересовани лица. Без значение какво ти обещават – всеизвестен факт е, че който плаща, той поръчва музиката. В тази връзка погледнах скептично към данните от изследване на интернет търговията, направено от Гемиус България, по заявка на Allegro Group.

Не, че информацията не е интересна, просто трябва да внимаваме за въпросите, които засягат поръчителя.

Данните от анкетата казват, че два пъти се е увеличил броят на българите, пазаруващи в мрежата. През ноември 2009 г. броят на он-лайн клиентите е бил 13%, а сега е достигнал 22 пункта. Почти половината от сънародниците пък правели някаква покупка по електронен път поне веднъж годишно. Според Гемиус дори и хората без опит в уеб търговията проявявали интерес към нея.

Резултатите от проучването показват, че българите започват да придобиват по-голямо доверие в интернет покупките, но предпочитат да плащат посочените цени – вместо да участват в търгове с наддавания.

Двойно повече българи пазаруват през интернет

Ето, идва и частта с „поръчаната музика”. Според Гемиус 58 на сто от клиентите в интернет избират родните електронни магазини. А едва 38% пазаруват и в международни електронни магазини. Вярно е, че езиковата бариера създава сериозни затруднения пред огромна част от българските клиенти, но е факт, че почти всяка стока излиза по-изгодно, ако е купена от чужбина. Не знам как става този номер, но често доставката от Англия се оказва по-евтина отколкото куриерската услуги в България. Естествено, в това число не включвам големите пратки.

Единици са родните електронни магазини, които предлагат безплатни доставки, но дори и да го правят – цената на артикулите им не е по-евтина отколкото във физическите магазини.

Мъжете били по-активните интернет купувачи, сочат данните на Allegro Group. Обратно на очакванията най-страстни потребители в уеб магазините не са младите хора. Проучването разкрива, че близо четвърт от купувачите са на възраст между 36 и 45 години. Точно по 4% е делът на домакините и на пенсионерите. Доходите на близо 13% от пазаруващите в интернет са между 1 000 и 2 000 лв.

Двойно повече българи пазаруват през интернет

И въпреки че уж българите започвали да вярват повече на електронната търговия, все още най-често използват наложен платеж – като средство за разплащане. На второ място по популярност се нареждат кредитните карти. Банковият превод пък бил предпочитан от хората, пазаруващи през интернет само няколко пъти в годината.

Факт е, че популярността на интернет продажбите се увеличава и не се нуждаем от анкети, за да разберем това. Вместо да инвестират в социологически компании по-удачно е електронните търговци в България да водят преговори за по-изгодни куриерски доставки и да предлагат по-евтина продукция. Защото за разлика от физическите магазини – те нямат разходи като наеми на търговски помещения или нужда от голям персонал…

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: saidaonline.com)

 

2 коментара

 1. Има и други проучвания за броя на пазаруващите през Интернет. Не всички проучвания са платени, както вие твърдите. В книгата Успешен онлайн маркетинг на Жюстин Томс и Денислав Георгиев /Сиела/ също е дадена сходна статистика от друг изследващ. Тенденцията е налице - броят на пазаруващите онлайн расте. Друг е въпроса с нивото на онлайн магазините у нас, както и куриерските доставки. Има какво да се желае още в тази посока, и бъдещето ще отсее професионалните магазини Манията за пазаруване от чужди сайтове ще отмине тъй както отмина МОЛ-манията ...Всяко чудо за три дни. Има хора, които се доверяват на родни онлайн магазини и много от тези магазини работят коректно, бързо и точно.
 2. Пазаруването онлайн тепърва ще набира популярност в България и докато хората наистина избягват аукционите, сайтовете за групово пазаруване са на път да станат хит. Груповото пазаруване е модел, който вече се е наложил на запад и е доказал, че работи еднакво добре както за потребителите, който могат да се радват на промоции с отстъпки над 50%, така и за търговците, които рекламират безплатно своя бизнес.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Двойно повече българи пазаруват през интернет

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414