Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Това е кутията с моливи

Е-мейл Печат ПДФ

Такъв е животътВ почивните дни с моя син правим доста неща заедно - почистваме, понякога готвим, рисуваме и играем. С известни компромиси от двете страни обичаме да гледаме и телевизия заедно. От скоро следим поредицата детски съдби в „Такъв е животът”.

Това, разбира се, е компромисът на сина ми, защото той предпочита „Костенурките нинджа”…

Такъв е животът” е повече за големи, но децата също има какво да научат. Те не живеят в инкубатори и всичко, което се случва в живота ни, засяга и тях. Личен избор на всеки родител е как и дали ще обяснява на детето си проблемите, трудностите, дори житейските драми…

Какво означава „Такъв е животът”, мамо? – пита четиригодишният малък-голям бърборко.

Какво означава ли… чакай да видим сега.  Това означава, че и при малките и при големите има и хубави и лоши моменти. Има дни, в които сме весели и се радваме на много неща, но има и дни когато ни е тъжно и плачем.

Всякакви неща ли има? – пита пак той. Да, момчето ми, всякакви неща има. „Такъв е животът” означава, че животът ни е шарен, като моливите ти. Ти харесваш някои цветове повече от другите, но за да нарисуваш истинска картина ти трябват и онези, които не ти харесват толкова много.

Аха, разбрах, трябва да се използват всичките цветове, това означава!

Да, така е, отговарям.

Ама и понякога си острим някой молив, който ни трябва, нали мамо?

Виж ти, казвам си, той без да иска започна да си обяснява сам... понякога трябва и да подострим молива...

Гледаме историите в тази поредица... Семейство с пораснали деца е решило да стане приемно семейство и да се грижи за едно прекрасно момиченце. Срещите се редуват една след друга. Уплашеното дете не позволява да го докосват, но  всеки път свиква по малко и дори започва да се усмихва. Радва се изключително много на пакетче гризки, дори сама с малките си пръстчета черпи „големите” си приятели, за които най-важно от всичко е да я усмихнат и докоснат.

Пак чувам въпросче:

Мамо, това ли означава „Такъв е животът”, когато някой ти донесе гризки и те прегърне, а ти се радваш?

Да, мило мое момче, това означава. Когато те радват ето такива малки неща - едно пакетче гризки и приятели, които искат да те прегърнат и да те накарат да се усмихнеш. Така разбираш, че не си сам и затова си усмихнат!

Другата история леко обърква малката му главичка.

Приемна майка (баба) трябва да върне детето на родителите му... след доста време и грижи. Малката знае кои са родителите й, но живее само с приемната майка/баба и тя е целият й свят. Те за всичкото това време не са успели да я потърсят. Трудна среща за всички, най-вече за детето...

Ех, мамо, това ли означава „Такъв е животът”, когато мама и татко не са те виждали много време, а ти искаш да останеш при друга баба?

Ох, момчето ми, и „Това е животът”. Понякога имаме дни, в които  много искаме нещо, но то не се случва.  Трябва да сме добри и спокойни, да имаме търпение нещата да се оправят. Може би малко ще ни е тъжно, но няма да е задълго. Някой ден пак ще сме радостни.

Засипа ме с въпроси детето ми, няма как да е друго. Той сега открива какъв е животът, а той е ТАКЪВ какъвто е. Давам си сметка, че употребяваме този израз във всякакви ситуации. И за хубаво и за лошо, и когато спечелим, и когато изгубим. ТАКЪВ едва ли е изчерпателен отговор, но прилича на кутията с моливи на сина ми – има всякакви цветове. Има от тези, които са ти любими, но има и други, които не харесваш много. Остриш ги от време на време и ги използваш всичките, защото няма да се получи истинската картина на живота.

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимка: sunflowers-dragonflies.ca)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Това е кутията с моливи

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414