Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Любовта и киното І

Е-мейл Печат ПДФ

Преди години момчетата задължително канеха момичетата на кино. Ритуалът беше такъв. Даже си беше много специален. Сега май не е така. Факт е, че в Шумен работи само едно кино – „Херсон”.

Може да побере 760 души – това е една от най-големите закрити сцени в града ни. Залата напоследък обаче се пълни единствено по време на избори, когато страстите са далеч от любовта, а надеждите на хората просто отиват… на кино.

В „Херсон“ прожектират филми само ако се съберат зрители. Уютът през зимата идва от два калорифера, които отопляват кабина с 50 стола, а киноманите гледат Големия екран през прозорец.
Не любовта, а любопитството ме отведе в Регионалната библиотека, където се порових из фондовете.
Там научих, че киносалонът е открит в края на 1977 година. Тогава е оценено като най-съвременното в страната. Самостоятелна сграда, с модерно обзавеждане и широкоформатен екран. Факти, които аз не знаех, защото по това време още не съм била родена.

Стана ми още по-любопитно (а това е друг вид любов) и се потопих в историята. Рождената година на първото кино изобщо в града ни пък е 1910, Тогава тук се заселва инж. Йовчев, останал в източника само с фамилията си, След като завършва висшето си образование в Германия, той донася от там портативна кино-прожекционна машина с няколко филмчета.

Инженерът се сприятелява с Димитър Димитров, който има работилница за ремонт на велосипеди, грамофони и фотоапарати. Тоест – последният е очевиден капацитет по механизмите! Двамата решават да правят кинопредставления на закрито. Това става в „Начокицовото кафене“, което е било някъде около сегашното читалище „Добри Войников”. Начо Кицов бил богат човек - притежавал и хотел в същия район. Прожекциите вървели много добре, но ненадейно инж. Йовчев напуснал града.
Една от версиите е, че може и да е убит от своя съдружник. Това не знам, а и се отдалечава много от темата за любовта и киното. Но именно техничарят Димитров, заедно с нов партньор – Яко Суроджон, създават официално първото кино в Шумен с името „Сан Стефано”. За тази цел преустройват „Начокицовото кафене“.

Не мисля обаче, че тогава киното е имало нещо общо с любовта, освен към самото него. Представям си всичко като на лента. В задименото кафене, между разговорите за политика, се е излъчвал интересен филм. Със сигурност прожекцията е секвала разговорите, но е пораждала много други.
Може би, четейки това, у вас също се пораждат мисли или спомени, свързани с кината в града ни. Отдайте им се, защото филмът не свършва до тук. Разбира се, че ще има и втора серия. Веднага след антракта...

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Любовта и киното І

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414