Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


ГЕРБ закрива диспансерите!

Е-мейл Печат ПДФ

ГЕРБ закрива диспансерите!Искам да го кажа ясно. Новата методика за финансиране на диспансерите в страната, която отряза досегашната целева държавна субсидия и пренасочи парите към Министерството на здравеопазването, доведе до блокаж в системата.

Всички диспансери работят втори месец без никакво заплащане и трупат задължения. В случай, че министерството не преоцени решението си – ще трябва ясно да се посочи, че ГЕРБ закрива диспансерите.

През последните години тези звена от здравната система се радваха на относителен комфорт и се ползваха с недружелюбната завист от работещите в болничната и доболничната помощ. Ако последните разчитаха на финансиране единствено от НЗОК и подаяния за апаратура от държавата или общините, то диспансерите имаха статута на двойно финансирани обекти. Те разчитаха на субсидия от страна на държавата и на парите за извършена дейност от страна на НЗОК. В резултат мениджърските им екипи имаха възможност да планират и инвестират в сградния си фонд и съвременна медицинска апаратура. В отделни градове (примерно Шумен) с помощта на местната общност и общинските власти някогашните диспансери се превърнаха в модерни здравни заведения, на чийто фон проблемите в болничната помощ изглеждат очевидни. 

Актуалният повей за намаляването на разходите в кризата и липса на цялостна идея за реформа в здравеопазването очевидно доведоха до познатата у нас практика да затворим това дето върви. В Шумен вече втори месец борещите се с раковите заболявания, пневмониите или кожните заболявания работят без да генерират приходи и трупат задължения. Сметките показват, че новата методика ще донесе на онкологичния диспансер над 2 милиона задължения за една година. Така една работеща здравна структура просто ще бъде вкарана в крак с другите и най-вероятно ще бъде закрита.

Същата съдба очаква и пневмофтизиатричния диспансер, а новите им и модерни сгради отново ще заприличат на български болнични заведения. ГЕРБ закрива диспансерите! Любопитен съм да разбера на каква цена.

Колко милиона спестява новата система за финансиране на тези лечебни заведения? Любопитен съм дали парите, отпускани досега за 12-те онкологични диспансера, са толкова много, че търсим начини да ги спестим. Любопитен съм да сравня тази цифра с друга, подадена ми от Националния раков регистър. През 2010 г. в България се очакват 36 000 нови случаи на злокачествени заболявания. От очакваните 36 000 нови случая 8 925 трябва да получат лечение чрез химиотерапия, а 3 752 чрез - хормонотерапия.

Виждали ли сте раково болен, който с мъка се предвижва до болницата за поредната химиотерапия. Представете си хиляди такива хора, които се търкалят по пътищата на България до няколкото, спасени по неясни причини, специализирани клиники в страната.

Не знам колко струва, но и не ме интересува. Голямата битка с рака изглежда загубена. Здравеопазването закрива дванадесетте си крепости още преди сражението.

Отговорността за това ще я носи само и единствено правителството на ГЕРБ.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

P.S.: Във вторник от 15,00 часа директорите на 12-те онкологични диспансера са поканени на среща при министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

 

3 коментара

 1. Може би на мястото на диспансерите ще се открият нови полицейски звена.
 2. Това е антихуманно, както към болните, така и към служутелите в диспансерите!!!!!!
 3. В българския език има дума за тези действия на чудовищата които ВИЕ си избрахте да ви управляват и тя е: ГЕНОЦИД

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично ГЕРБ закрива диспансерите!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414