Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Децата питат, а родителите могат ли да отговарят?

Е-мейл Печат ПДФ

Децата питат, а родителите могат ли да отговарят?От къде идват бебетата?”, „Защо небето е синьо?” и „Какво е безкрайноста?”. Това са част от въпросите, на които родителите най-често се затрудняват да отговорят. Темите, по които се чувстват некомпетентни възрастните, са свързани с планетата Земя, Космоса и функциите на човешкото тяло.

Това е установило проучване сред 2 500 родители, представено от nauka.bg.

Десетки детски въпроси всяка секунда „препъват” родителите в опитите им да открият истината за заобикалящия ни свят пред децата си. Проучването разкрива и някои от стратегиите на анкетираните родители за справяне с трудните детски въпроси.

От тези, които избират да пълнят главите на децата си с митологеми, вместо – с истини, седем от всеки десет родители използват обяснението, че „бебетата се доставят от ято щъркели”, а 23% казват, че „бебетата се раждат от някои растения, примерно – дърво или храст”. Други популярни отговори са „бебета излизат от пъпа на корема”, „аз ги намерих, докато търсех нещо друго”, „бебета се купуват в един магазин в МОЛА”, „бебето се появи на нощното шкафче на татко ти”, „бебетата се даунлоудват от един специален интернет сайт” и така нататък.

Проучването показва също, че предпочитаната детска възраст, на която родителите разкриват тривиалната истина за възпроизвеждането на човешкия род, е 10 години.

То също така показва, че родителите се затрудняват да отговорят и на въпросите, свързани с религията и с морала.

На въпроса „Къде отива човек след като умре?" едни родители казват, че „починалият отива на небето, а оттам – в Рая или в Ада”, а други казват, че „когато човек умре, се превръща в ангел”. В същото време, немалко родители отказват да споделят с децата си, че мъртвите се погребват или се кремират.

Други трудни въпроси, свързани с морала са: „Защо хората се избиват едни други?”, „Защо има войни?”, „Защо някои хора се раждат с увреждания?” и „Защо някои мъже са гейове?”.

Проучването показва, че съвременните родители все по-често се насочват към интернет, или четат енциклопедии и справочници, за да отговорят на научно ниво на най-трудните детски въпроси.

Един на всеки десет родители признава, че се чувства твърде неудобно от факта, че не може да покаже академични знания по темата на питането. Има и родители, които отговарят с първото нещо, което им хрумва в момента, макар да са сигурни, че отговорът може да бъде погрешен.

Изследването е поръчано от създателите на стартиралото в началото на 2010 г. английско телевизионно предаване „What Do Kids Know?” („Какво знаят децата?”). Това семейно шоу има за цел да помогне на зрителите да научат малко повече за това как разсъждават децата и показва недостига на информация между поколенията.
 
fortisimo.eu по текст на nauka.bg

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Децата питат, а родителите могат ли да отговарят?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414