Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


„Черен лебед” - треска за Оскари

Е-мейл Печат ПДФ

Черен лебед” е филм, който представя по изключително ефектен начин вечната борба между доброто и злото. Кадрите в лентата са прекрасни, но магията в историята на Дарън Аронофски се крие в атмосферата.

Благодарение на демоничния балетен разказ талантливият режисьор най-накрая бе забелязан от академията. Така получи първата си номинация за Оскар. Аронофски разделя света в „Черен лебед” на две.

Първата вселена показва напрегнатия живот на вечно доказване и тренировки, на който е обречена всяка професионална балерина. Втората вселена е още по-сложна и мрачна. Тя се намира в черните мисли на депресираната прима, изиграна от Натали Портман.

Оскарова треска 2011: „Черен лебед”

„Когато си представят балет, в главите на хората изплува нещо розово. Те обаче не осъзнават, че повечето балетни истории са страшни, готически. Пълни с демони и чудовища. А като преведеш това на езика на киното, ти започваш да се занимаваш с тревожни и ужасяващи неща”, обяснява Дарън Аронофски.

Оскарова треска 2011: „Черен лебед”

Натали Портман овладява по прекалено убедителен начин шизофреничната си роля и заслужено получава първата си номинация в категорията за най-добра актриса. Героинята й е перфекционистка, обсебена от изкуството, която попада в среда на вечни забележки и претенции към артистизма в изпълненията й. А това я погубва.

За да подкрепят Портман, в лентата се появяват образите на още три силни жени: конкурентката й Мила Кунис, бившата прима Уинона Райдър и Барбара Херши като нейната амбициозна майка.

Оскарова треска 2011: „Черен лебед”

Черен лебед” има пет номинации за Оскар – за оператор, режисьор, монтаж, филм на годината, актриса в главна роля. Натали Портман вече спечели статуетките на BAFTA и Златен глобус. Шансовете да прегърне приза на Академията са изключително големи. Не може обаче да се каже същото за останалите четири номинации. Но пък човек никога не знае.

Оскарова треска 2011: „Черен лебед”

Черен лебед” не е сред най-големите любимци на критиката. И все пак балетната драма има 88% одобрение в сайта rottentomatoes.com. Роджър Муур от Orlando Sentinel казва, че това е филм за оскаровия сезон, който обаче е подходящ за гледане по всяко време и от всеки зрител. Най-известният критик в света Роджър Еберт от Chicago Sun-Times определя драмата като „страстен и интензивен разказ, изпълнен с възхитителен и мрачен абсурд”.

Оскарова треска 2011: „Черен лебед”

Зрителите явно са преглътнали големия залък на Аронофски, защото оценката им за лентата в IMDb е 8.5/10 (76 109 гласа). Филмът заема 61 място в общата класация на сайта.

Премиера в България: 11.03.2011

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично „Черен лебед” - треска за Оскари

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414