Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Всички сме от село

Е-мейл Печат ПДФ

Всички сме от селоВсички сме от село” находчиво обобщи героят на Тодор Колев в култовия български филм „Опасен чар” и сложи своя отпечатък по вечната и особено болезнена през социализма тема за гражданите и селяните.

Всички сме от село” днес е тихото оправдание на поне две трети от жителите на София. Те без да подозират влизат в определението на Иво Андрич за провинциализма като духовно състояние. Този аспект по темата обаче, не е в основата на текста, който зачитате.

Цяла седмица живея с тревогата, нахлула в дома ми, от серия телевизионни репортажи, говорещи за близкия край на българското село. Институтът за изследване на населението и човека към БАН обяви, че в около 200 села у нас вече не живеят хора. Села-призраци от изоставени къщи. В близо 500 села пък има не повече от 10 жители. В България вече не съществуват села с над 7 000 жители. Според Института след 2060 г. у нас почти няма да има селско население. Тревогата от предоставените данни се засили и от еднозначната реакция на всички около мен. Цъка народът и съжалява за чутото. Спомних си, че бащата на един мой приятел от години се занимава с обреченото бъдеще на българското село. Ей така, любителската. Разбрах, че изчезването на българското село хем е обективно обусловено, хем се възприема с обилно количество обществена тъга.

Какво е туй социално формирование, с което сме на път да се разделим? В Уикипедия намирам нещо като определение на мястото, където моите съученици задължително бяха отпращани по време на ваканциите: „Селото е вид селище, което обикновено е по-малко от града”, пише в тази енциклопедия и продължава. „До началото на Индустриалната революция и усилената урбанизация селата са били най-популярните форми на местожителство на почти всички места по света”. Следователно, самата дефиниция за този вид населени места говори за мащаб и минало.

Всички сме от село

Парадоксалното е, че това далеч не означава, че селото у нас умира. Поради мащабите на страната ни има толкова много градове, които са си чисти села, погледнато в сравнителен план. Колкото до усета за някаква историческа обреченост, то той е жив и в някои от наистина големичките български градове. Тоест – тезата ми е, че българското село се изменя, но не умира. Дори твърдя, че новите български села са по-големи.

В тях също се топлим на дърва. Няма нормално здравно обслужване. Няма кино, а културният живот се върти около читалищата. Спортът не събира публика, а професионалният футбол е заменен от аматьорска лига. В тях отново се дават приоритетно пари, за да накиприм мегдана и местния парк, а боклука изхвърляме на нерегламентирани сметища.

Не селото, а градът умря в България!

Може би, защото всички сме от село!

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: villavelika.hit.bg)

 

1 коментара

 1. 'псолютно!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Всички сме от село

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414