Фортисимо – това е лично!Ще ти говоря за любов…

Е-мейл Печат ПДФ

„Ще ти говоря за любов…”Хубаво начало за нежна песен. Хубаво начало за деня. Хубаво начало за нощта. Хубаво начало за разговор между двама. Хубаво... вълнуващо! Ако го правим поне понякога в ежедневието!

Тъжното е, че в нашата култура милите слова към близките ни хора, използването на изискана и красива реч – се определя като „лиготии”. И така в съзнанието на българина върви от векове. Възможно е във времената описани в „Железният светилник” да е имало оправдание да „връзваш душата си на възел”, да не смееш да похвалиш децата си или любимия, да им се възхитиш… Но днес?!

Днес е трагикомично как четем тонове психологична литература за изказване на емоциите и чувствата, и като затворим книгата… гледаме умно, а-ха, а-ха да проговорим.

Ще ти говоря за любов… макар на сън” – защото, ако е наяве какво. Ще бъда смешен/а, а – а да, ще бъда уязвим/а.

…макар веднъж” – а защо не много пъти (не струва нищо, не трябва предварителна подготовка), защо ни е страх много пъти да бъдем нежни, ласкави, ведри, добри!?
…макар и вече побеляващ мъж” – извинение за това, че имам същата човешка нужда от внимание, грижа, физическа и духовна топлина и след 17 – 18 години.

Аз съм такъв/а. Така знам, така са ме учили… Лошо са ни учили. Много лошо са ни учили, че в семейството не е нужно да си закачлив, откровен, ласкав – обичлив (каква прекрасна българска дума!).

И резултатът от това е лош – „вече отлетели мечти… примирено вехнещи надежди”. После… после идват грозни неща в живота ни и като гъби никнат в социалната ни действителност сдружения за защита от домашното насилие, а ще ни трябват и такива за защита от простащината, и такива за защита от лицемерието и псевдоизисканост, и…

Резултатът от тези вътрешни морални принципи у нас е много лош, защото младите ни хора и децата нямат този модел на поведение. На тях им е лесно да кажат: „Мноо си проста маа”. По-голямата част го приемат за смешка, защото децата ни имат чувство за хумор, то е всъщност начинът им да оцелеят в средата, която сме им създали. Лошото идва в момента, в който имат нужда да говорят на някого за любов. В момента, в който трябва да кажат сърдечна дума, мило обръщение, добронамерена реплика изпадат в драматично състояние и … просто не го правят.

Жалко, защото любовното щастие, което преминава в дълготрайно семейно щастие (и между другото ;) в лично щастие) съществува. Познавам лично такива семейства с над 40-годишен стаж. Там говорят за любов и с любов.

В началото на пролетта всеки може да опита и… да сподели!

За fortisimo.eu – психотерапевт (снимка: airasia.com)

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Твоят психотерапевт Ще ти говоря за любов…

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414