ФортисимоСпортът учи на живот

Е-мейл Печат ПДФ

Спортът учи на животВсе по-рядко се случва родители да записват децата си в спортни клубове. Нямат време да ги водят и прибират. Не им се занимава, а и хлапетата предпочитат да стоят пред компютрите, да гледат мачове пред телевизора или да ритат топка с джойстик.

Малкото родители, които държат на спорта отбелязват, че той ще укрепи здравето на децата им, ще им помогне във физическото израстване и ще ги научи да бъдат по-отговорни и последователни.

Да, но малцина родители осъзнават факта, че спортът може да ги научи и на живот.

Макар да намаляват, все пак хиляди малки хлапета всяка година започват да практикуват футбол. При това – от най-ниското ниво. Ако оцелеят на терена и проявят нужната упоритост в тренировките, те ще преминат през различни школи и възрастови групи. Ще бъдат пресявани, избирани. При демонстрирането на качества те ще получат шанс да играят и в професионалната лига, която е върхът на пирамидата. Колкото по-добър в своята област става един състезател, толкова по-добри треньори ще го обучават.

Ето я схемата, по която се отсяват почти всички шампиони от разнообразните спортове. Така е устроен хокеят в Канада и бейзболът в САЩ.

Но много хора пропускат факта, че спортната селекция с нищо не се различава от ситото при класическите музиканти, балетистите, математиците или учените.

При спорта е малко вероятно да си проправиш път към юношеската А група с връзки. За шампиона, който отбелязва голове или ги спасява, не е важно кои са родителите му и какъв бизнес имат. Без значение е фактът и в кой град е роден.

Ако проявява качества, все някой треньор или селекционер ще го забележи и ще му даде шанс. Ще получи възможност за развитие и доказване.

Успехът в спорта се дължи на лични качества. Играчите биват оценявани преди всичко спрямо личното си представяне, а не на база субективни фактори и случайни събития.

Така е и в другите сфери на живота. Там обаче формулата за развитие леко се размива. Затова – ако научите децата си на спорт, вие ще ги научите как да успяват в живота.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Спортът учи на живот

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414