Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Любовта и киното ІІ

Е-мейл Печат ПДФ

fortisimo.euСпомням си, когато бяхме малки, с брат ми правехме отражения на различни животни с ръцете си. Аз кръстосвах двете си длани пред светлината, идваща отвън, и на стената се отразяваше птичка. Той сплиташе неговите и правеше глава на вълк…

Двата силуета оживяваха с всяко движение на ръцете. Беше забавно. Тогава не ми е идвало на ум дори, че точно такива изображения китайците ще превърнат във филм през ХVІІІ в. Европейците ще го донесат от там и ще го усъвършенстват. За да може днес да прочета в аналите, че през 30-те и 40-те години на ХІХ век киното в Шумен е с впечатляващ възход.

В кинотеатъра „Одеон” (създаден на 12 юни 1912 г.) се прожектират френски, унгарски, чешки и шведски филми. Във Военното кино (от 5 юни 1926 г.) излъчват холивудски, германски, испански и италиански продукции, а в читалище „Архангел Михаил” (сегашното „Добри Войников”) въртят руски, полски и английски ленти. Какво киноразпределение, а!

fortisimo.eu

През 1953 година се създава и кино „Република”. То било в района на гарата и всъщност си е преустроен стар склад. Прожектирало е нон-стоп един и същи филм – мечтата на пътници и военни (последните просто се отдавали на любов с гаджетата си по задните редове).

За кино „Георги Димитров” не разбрах кога е създадено. Но пък знам кога изгоря – през лятото на 1994 година, по време на най-успешното Световно първенство за българския национален отбор по футбол. Тогава заобичах този спорт, или по-скоро – май обичах купоните покрай мачовете.

fortisimo.eu

Помня и кино "Млада гвардия", а в дупката под него, наречена "Култура", за първи път гледах филма „Време разделно” (не знам защо, но това е единствената лента, която си спомням, че съм гледала на голямото кино). И то вече не съществува, май по едно време беше седалище на някаква църква.

Когато разказвах всичко това на мъжа ми, се сетихме и за още едно кино – влизаше се от страничен вход на „Херсон”. В залата имаше голям бар, там си поръчвахме за пиене и гледахме филм. Сетих се и за още нещо – нашата любов не мина през киното. Но пък обичаме хубавите филми и винаги с удоволствие ги гледаме, макар и само вкъщи.

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Любовта и киното ІІ

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414