Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Кой да бъде Адам и кой да бъде Ева

Е-мейл Печат ПДФ

Кой да бъде Адам и кой да бъде ЕваПрез последните десетилетия във всички развити страни се регистрира бум на еманципацията. Жените покоряват нови висоти в политиката, бизнеса, науката. Да не споменавам киното и модата – там “не можем се запра”.

Но това определено се отразява върху семейството. Има различни мнения защо става така, но най-разпространеното е, че в съвременните условия жената просто не може да си позволи лукса да бъде слаба. При положение, че “силният” пол от известно време е решил да не настоява да ръководи всяка позната ниша или институция, в това число и брака. Жената вече не изпълнява само предопределената й роля да ражда и отглежда деца. Неизразходваният потенциал използва в други сфери, преди всичко – в кариерата, пренасяйки навиците си да взима решения и да ръководи в семейните отношения.

Тук не става въпрос дали това е добро или лошо, а какво произтича от ситуацията, когато под един покрив живеят не дотам решителен (да не кажа – безволев) мъж и половинката му – не само, че самостоятелна, но желаеща и целяща да бъде такава с цялото си същество жена. Понякога такава жена просто привлича мъжа като магнит, а той се чувства защитен под крилото й.

Отговорът на въпроса какво намира мекушавият Адам в добре ориентиращата се в действителността Ева не е толкова труден. Той инстинктивно се стреми да бъде ръководен и закрилян, защото… ами, защото човекът явно има нужда от това. В ума ми изплува диалог като: “Скъпа, крушката в коридора изгоря. Какво ще правим?”. И скъпоценната издава заповед: “Да я заменим с нова!” Случва се да има продължение в стил “размяна на високо интелектуални въпроси”: “Къде има нова крушка?”, последван от “Да си чувал някога за магазин?”.

Формулата “силна + слаб” обаче се среща сравнително рядко, защото аз, като една млада и развиваща се Ева, смятам, че по принцип жената не би изразходвала енергията си в търсене на партньор, който не е на нивото й. А пък на силния Адам обикновено не му е нужна силна половинка. Той иска да е лидер и в службата, и вкъщи. Способен е сам да взима решения, определящи, както за неговия собствен живот, така и за нечий друг, т.е. Евиния. Той не се нуждае от жена, която да му дава ценни указания, или по-лошо, да го ръководи. Нали затова е силен, за да не позволява на никого да го командва.

Дори в най – хармоничните семейства има нужда един от двамата да е водещ. Затова жена, страдаща от самостоятелност в излишък, няма място до властен съпруг. За него е подходяща тиха и вярна съпруга с главна задача да пази семейното огнище. Това, разбира се, не означава, че тя трябва да играе ролята на домашни пантофи, които безмълвно очакват притежателя си. Напротив, всяка жена може да води активен социален живот, но последната дума в дома понякога принадлежи само и единствено на партньора й.

И все пак, не мисля, че жената трябва да се притеснява, ако открие, че е силната половина в семейството. Женската сила отдавна не се счита за недостатък, особено ако е впрегната в интерес на едно мирно съвместно съжителство. А и щом една дейна жена и леко инфантилният й мъж се привличат толкова мощно, със сигурност не е, за да се измъчват взаимно.

Ти, силна и енергична Ева! Прости отрано на Адам, че не е такъв, какъвто се предполага да бъде. В края на краищата така го е създала природата. Осъзнай се, Ева! Осъзнай, че твоят Адам, както и този на съседката, и този на колежката, смята себе си за глава на семейството, колкото и невероятно да ти се струва понякога. Не се опитвай да го поставиш на избрано от теб място, а му позволи да бъде водещ, макар и само на думи. Уважавай желанието му да бъде главатар и подхранвай стремежа му към лидерство. По мои изчисления, това е доста оптимален начин той да спре да го доказва с помощта на скандали. Окуражавай го, Ева! Дай му възможност да вземе някакво самостоятелно решение. Поискай му съвет, за да му покажеш, че е значим за теб. Дори когато по-добре от него знаеш как да постъпиш.

Истината е, че всеки Адам има своя Ева, или пък им предстои да се открият. Ще ми се да вярвам, че това е неизбежен край за всяка междуличностна история. И нито Адам, нито Ева, са “безплатно приложение” към другия. Ала фактът, че нежната половинка може прекрасно да се справя и сама във всеки един момент, е най-големият удар по самолюбието на мъжа, въпреки че понякога той не би го признал и за цяло дърво, отрупано с райски ябълки. Вероятно трябва да следваме добре изпитаната рецепта да оставяме мъжа да действа, а пък ние, жените, да си постигаме своето, както сме свикнали от край време.

Ти си силна личност, Ева! Нищо няма да ти стане, ако бъдеш снизходителна. От време на време.

За fortisimo.eu – Пламена Лачева (снимка wayfaring.info)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Кой да бъде Адам и кой да бъде Ева

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414