Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Жените са по-бедни, но по-образовани

Е-мейл Печат ПДФ

снимка oohlalablog.comЖените са по-бедни от мъжете и тази тенденция се задълбочава, е този извод бе обявен на вчерашния им празник в доклад от Европейския парламент в Страсбург. Макар да съставляват половината от човечеството, 70 на сто от бедните по света са жени.

Навсякъде по света жените получават по-малко за еднакъв труд от мъжете, трудно стигат до висши постове и са обречени на по-висок риск от бедност на старини заради прекъсване на трудовия стаж за гледане на деца.

Ситуацията в Европа не се различава от глобалната картина. В ЕС 17% от жените са бедни и ще стават все повече, защото започват съкращения в областите, които са силно феминизирани, като образование, здравеопазване, държавна и местна администрация.

Докладът на парламента предупреждава, че повечето европейски правителства насърчават антикризисни мерки, насочени към „мъжките” браншове като производство на автомобили и строителство, докато търговията и услугите, където са заети повече жени, остават в периферията на вниманието.

В момента всяка пета жена в Европа е застрашена от бедност, т.е. от живот под социалния праг, и само около 62,5% от жените в трудоспособна възраст работят. Бедността сред жените би могла да достигне до 36% в сравнение с 11% при мъжете, ако доходите се изчисляват индивидуално, а не на домакинство, предупреждава докладът. Като допълнителни рискове за бедност, които са по-големи при жените, са недостигът на стаж за пълна пенсия, спадане на доходите след раздяла с партньора или вследствие на травма от физическо или сексуално насилие.

Докладът твърди, че всяка четвърта или пета жена в ЕС е бита, а една от 10 – насилвана у дома или на работа.

България е посочена в годишния доклад на Европейската комисия за равенството на половете за 2010 г. сред седемте държави с най-големи различия между жените и мъжете при заплащане на еднакъв труд. У нас работят 64% от жените и 74 на сто от мъжете.

Заради гледането на децата или възрастни роднини жените често са принудени да вземат неплатен отпуск, а обществените предразсъдъци им пречат да се издигат високо в кариерата.

Според официалната статистика само 12% от членовете на управителните съвети на големите европейски фирми са жени, макар че те са по-добре образовани от мъжете. 60 на сто от висшистите в Европа са жени.

У нас с университетска диплома са 61,4 от жените и 38,7 на сто от мъжете. Въпреки това 89 на сто от началническите постове в бизнеса се заемат от мъже и само 11 на сто – от жени.

В политиката нещата изглеждат по-добре, но жените на избираеми или висши постове са само около една трета. В правителството съотношението е 17:83 процента в полза на мъжете. В парламента депутатите жени са 22 на сто.

Брюксел вече предложи да се въведат квоти за жени-началници в бизнеса. Вицепрезидентът на ЕК Вивиан Рединг даде срок от една година на големите фирми в ЕС да наемат доброволно повече жени на ръководни постове, или ще въведе задължителни пропорции.

Идеята е до 2015 г. жените началници да станат една трета, а до 2020 г. да са 40 на сто от управителните органи на големите компании.

По текст на dnes.bg, снимка oohlalablog.com

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Жените са по-бедни, но по-образовани

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414