Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Друго е със свещ...

Е-мейл Печат ПДФ

fortisimo.euРумен Борисов е стар приятел на „Форте” радио! Един от многото ни слушатели, които са с нашата програма от самото й създаване преди вече 15 години. Това е близо 13 години преди самата аз да започна работа тук. От него са аристократичните подаръци от парафин, които получаваме по повод, и без повод.

Защото Румен Борисов е свещар, производител на свещи. Най-известните му произведения украсяват тортите не само на шуменци, но и на хора от цяла България. Защото точно в неговия цех се произвеждат цифричките, които станаха изключително популярни през последните години. Защото са красиви и изключително практични. Защото имат способността да зарадват и малки, и големи. Всъщност са и доста практични – някакси не върви на 70-тия си юбилей да духаш толкова свещи, нали? Сега екипът на fortisimo.eu реши да срещне и вас с нашия стар приятел Румен Борисов.

fortisimo.eu

Мина Денева: Откъде се роди идеята да произвеждате свещи?
 
Румен Борисов: От въздуха. Просто преди десетина години бях доста притеснен финансово. Подобно на много българи, за мен бе проблем дори да си купя гуми за колата. Точно докато купувах гумите, за които 2 месеца бях събирал пари, мой познат ми подхвърли идеята да изкарам някой лев допълнително с производство на свещи. И така, вечер след работа започнах да се занимавам с... парафин.

fortisimo.eu

Мина Денева: Колко души работите в момента в цеха? Храни ли семейство този бизнес?

Румен Борисов: Това наистина е семеен бизнес. Общо сме четирима – аз, баща ми, синът ми, едва преди два месеца наехме и едно момиче. Всъщност, моят бизнес така си и тръгна – буквално от кухнята вкъщи, където правех пробите. В употреба влязоха стари тенджери, фритюрници, аспиратор. Първата свещ направих за рождения ден на племенницата. След празника я запазих и сега съм си я окачил в рамка. Започнах от нищото, а сега моите произведения се продават из цяла България.

(Със заразително чувство за хумор Румен разказва как производството било изхвърлено от кухнята, след като домашните яли баница с парафин).
 
В началото беше трудно, най-вече през първите 3-4 години, докато се наложим на пазара. Сега вече сме по-стабилни. Е, ясно е, че богати няма да станем, но поне си плащаме сметките и живеем нормално.

fortisimo.eu

Мина Денева: Само по поръчка ли работите, или имате редовно производство със сигурен пласмент?

Румен Борисов: Редовното производство са свещите за рождени дни, приемаме и поръчки. Поръчката обаче трябва да бъде направена поне два дни предварително.

Мина Денева: Какви са най-интересните поръчки, които сте изпълнявали?

Румен Борисов: Правил съм свещи за кръщенета, за сватби, за юбилеи на институции. Обикновено проектът е мой.
 
Мина Денева: Имате ли каталог, от който клиентът може да се запознае с артикулите ви?

Румен Борисов: Все още не, но подготвяме сайт, който ще бъде готов до края на ноември.

fortisimo.eu

Мина Денева: Как ви хрумват идеите за дизайна? Имате ли колеги в страната, с които да обменяте опит?

Румен Борисов: Не, защото занаятът е особен, не е масов и всеки си пази идеите. 90% от труда е ръчен, машината прави заготовки, но допълнителната работа е ръчна – оцветяване, декориране, дооформяне…
 
Мина Денева: Като в ателие на художник. Има ли връзка образованието ви с изкуството?

Румен Борисов: Не, завършил съм престижното навремето СПТУ по химическа промишленост. Може би от химията идва и желанието да правя опити. Ето че принципът „проба–грешка” даде резултат.

fortisimo.eu

В края на разговора ни Румен Борисов подари на екипа на fortisimo.eu поредното произведение на изкуството – повече сувенир, отколкото свещ.
 
Разговорът ни продължава вече без репортерския ми диктофон. Румен не е смятал времето за изработката на една свещ – казва, че като всичко, свързано с изкуството, това е въпрос на вдъхновение и настроение. Малко шуменци използват свещи в ежедневието си. Затова и поръчките са на най-вече около празници – Нова година, Великден, Свети Валентин.
 
Вечерята на свещи създава невероятно топла и уютна атмосфера, а една качествена свещ, каквито са произведените от ЕТ ” Румен Борисов”, гори непрекъснато до 48 часа. Почти всички негови свещи са с аромати. Предстоят празници. Ако искате масата ви за Деня на христянското семейство (21 ноември) или за Рождество Христово да стане още по-красива, поръчайте вашата специална свещ на Румен. Откраднахме и телефонния му номер – 0898 54 70 61.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

1 коментара

 1. Прекрасни произведения! Във Франция ще ги лапат като топъл хляб. Кофти е, че човекът се мъчи в страна, в която потреблението е доста ограничено. Браво на Борисов!!!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Друго е със свещ...

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414