Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Челюстите пощадиха паметника

Е-мейл Печат ПДФ

Челюстите пощадиха паметника В предаването на Дарик и NTV „Челюсти” говориха за сградите от времето на комунизма. Спориха дали трябва да се съборят, или пък да си останат като архитектурен спомен от една отминала епоха.

Младите архитекти в студиото на Диана Найденова – Валери Гюров и Тодор Атанасов – се опитаха да обяснят на аудиторията, че дори в соц. строителството има някаква естетика. Положителните примери обаче се оказаха твърде малко.

Валери Гюров - Челюстите пощадиха паметника Първият, за който се сети Валери Гюров, бе паметникът в Шумен. Архитектът определи комплекса „Създатели на българската държава” за невероятно сполучлив пример и като идея, и като реализация. „Шуменци го обичат. Той е любимо място за разходка, което предлага страхотна панорама над целия град. Докато паметници като Бузлуджа са оставени да се саморазпадат”.

Валери Гюров е прав. Наистина си обичаме паметника. Той се е превърнал в символ на града. Но дали са много хората, които могат да кажат, че го харесват? Вие ще прецените! Чакам да разбера от коментарите под текста.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

8 коментара

 1. Да харесвам си го,първото нещо което виждаш откъдето и да се прибираш е паметника.
 2. ДА !!!! Наистина като се прибираш насам се оглеждаш първо за него - изпълва те с такова спокойствие и облекчение като го видиш там горе - сякаш всичко си е на мястото, по -старому....а и комплексът около него е добре решен....Това си е нашият Паметник, това е за Шумен !!!!
 3. на няколко пъти се опiтвам да го посетя, но все не мога да стигна до този монумент. Последния път валя прекалено силно за да отида до там, но смятам че найстина е от интересните обекти в страната.
 4. Супер е паметникът, колкото и да е странен - поне се запомня :) Няма начин да го забравиш, ако веднъж си ходил да го видиш.
 5. още една простотия на съвремини глупак колко прост трябва да си че да разрошиш нещо построено от другите и коя друга държава роши историята си освен България. дайте да разбием по тая логика и стария град щот те са от монархията или да разбием всичко която по времето на дадена партия я било построено при всяка смяна на партията :) всяка седмица събота и неделя съм или на паметника или на киошковете или на стария град ако сум в градът :)
 6. Как няма да го обичаме , след като бащите ни са го построили, а и е паметник на 1300 годни България а не на нещо конкретно свързано с комунизма.
 7. Аз много обичам да се качвам на паметника и да гледам града,защото това е единственото място откъдето не се вижда това комунистическо архитектурно безумие.
 8. Вие сте болни бе шуменци .... само грози града ни този ВОЛТРОН ... я си представете колко по- величествено би изглеждал един огромен конник или нещо свързано с Аспарухова България ...

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Челюстите пощадиха паметника

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414