Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Нормален ли е светът ни?!

Е-мейл Печат ПДФ

снимка non-fictional.blogspot.comОпределено има значение къде си израснал, как си възпитан, кои са били приятелите ти в училище, какви са били първите ти трепети, желания и мечти.

Определено има значение и в коя част на света си роден, за да бъде оформен мирогледът ти в съответствие с (не)ограниченията на обществото, в което си израснал.

Определено има значение и усещането дали си харесвал всичко това или си се вливал в потока – без да си блъскаш главата с излишни риторични или екзистенциални въпроси и съпротивления.

Определено също има значение как е продължил животът ти след излюпването ти от обърканото, идеалистично и раздразнително юношество, пубертет и след студентско развитие. Тогава все още имаш 100 въпроса по-малко към себе си и света, но поне имаш развиделена представа за това, което те очаква в този живот и още по-ясна представа за това, че страшно много си бързал да пораснеш, а сега се усещаш като полу-идиот, който се е бил излъгал в дълго вярваните идеи, теории и мечти, в които си убеждавал възрастните, че си готов да поемеш.

Уви, определено разбираш, че това не е това, което така точно е било в главата ти (само до преди кратко време).

Определено продължаваш нататък, пак зависещо от теб (бремето на порасналия да носи отговорност) с позитивна или не до толкова нагласа за света около теб.

Определено има приятели, забавления, работа, отговорности (повече отколкото можеш) и определено изпълняваш задълженията си на пораснал (възрастен) без много да мечтаеш или да опитваш да разчупиш ежедневието с действия подобни на юношеските ти години.

Определено си забравил или забутал мечтите, желанията и усещанията си някъде в тази част на мозъка, която рядко използваш (дали нарочно или по навик).

Определено приемаш, разбираш, имитираш силни чувства и емоции, но някак си по поръчка, в момента, в който се очаква от теб.
Определено възприемаш всичко около теб с усмивка (все така се стараеш поне да изглеждаш позитивен), разбиране и полуудоволствие.

Определено проявяваш съгласие, даже и за неща далеч не можещи да докоснат ъгъла на твоя мироглед.

Определено проявяваш съпричастност и разбиране към хората около теб, дори и да не усещаш и чуваш и една нота, еднаква с твоята песен.

Определено си мислиш, че си нормален след като изпълняваш тези действия и следваш инструкциите за правилен и „съществен” живот от телевизията, интернета, книгите и всички медии, които няма как да не ни казват и показват (за по-бавно възприемащите), правилния, нормалния начин на живот. След като е мащабно, логически следва да е правилно и вездесъщо.

Определено трябва да е правилно, след като всички го правят, няма как да има съмнения, че всички са слепи и не могат да прогледнат. Определено е нормално.

Определено няма как да скрия учудването, изненадата (не знам с какъв диапазон е) и НЕразбирането (тоест не допускане на каквото и да е логическо обяснение) за неща, които съм възприемала нормално.

Определено не мога да не направя физиономия на недоумяване (объркан слон в дискотека) от това да видиш реклама в списание (може да има значение в коя точка на света разглеждаш списанието),  в която организират развлечения, рождени дни и други партита при които се катериш по дърво със ЗАБЕЛЕЖЕТЕ инструктор, каска, въжета и друга екипировка и нужните безопасни инструкции.

Определено е „нормално” да си ПЛАЩАШ да се катериш ти или децата ти на дърво (неразривността между човека и природата е нарушена от собствения ни страх да се пазим от всичко).

Определено е нормално да си ПЛАЩАШ за това някой обучен да те напътства за начина, по който изпитваш удоволствие от полагащите ти се природни ресурси (еволюцията ни е сближила с природата, а ние бързо забравихме това).
Определено е още по-нормално да видиш спрей за пръскане против (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!!!) лаене, скачане и непослушание за кучета.

Определено е нормално да забравиш удоволствието да имаш най-добър приятел, не себеподобен. Определено е нормално да даваш на домашните си любимци, кокали или бисквитки с формата на „Дядо Мраз”. Определено е нормално те да разбират и разпознават образа на всеобщия любимец.

Определено това е една малка част от това, което се предлага на нас хората и е измислено от нас. По-добре, че не съм запозната с другите невероятни безумни творения за възприемчивост към майката природа.

Определено е нормално и определено не мога да го събера в никоя част на главата ми. Определено за това има вина възпитанието ми, мястото където съм родена и израснала, приятелите ми, купоните, дългите замъглено-опиянени разговори за „нормалните неща от живота ни”, родителите ти, мечтите ти и самият ти. Определено никога няма да мога да го оформя и възприема, независимо, че е нормално, добре поднесено, информирано и рекламирано.

Определено ще остана със съмненията си за нормалността на света ни и че 90% от това е част от живота ми, който аз съм избрала.
Определено оставям другите 10% да ме държат извън графата на „нормалните”.

За fortisimo.eu – Маргарита Кузнецова (снимка: non-fictional.blogspot.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Нормален ли е светът ни?!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414