ФортисимоСлоновете са много умни

Е-мейл Печат ПДФ

Слоновете са сред най-умните животни

Ново проучване показва, че слоновете проявяват не само твърде развит интелект, а и способност за сътрудничество. Данните от изследването бяха публикувани преди дни в National Academy of Sciences. Учените твърдят, че слоновете са толкова интелигентни колкото делфините и шимпанзетата.

Гигантите живеят в семейни групи, управлявани от женска старейшина. Почти всеки индивид има свои задължения в „племето”, но въпреки това развитието на отборната работа се проявява най-вече като еволюционен процес за защита на малките и по-възрастни екземпляри. В изследването се описват общите усилия на големите животни да изправят паднало животно.

В тестовите опити, в които един слон трябва да достигне до храна, а не може да се справи със задачата сам, моментално вика помощ и бързо стигат до закуската. При повторни опити индивидите въобще не правили опити за достигане на храната ако са сами, а чакали първо да се появи компания. Имало и ситуации, в които слоновете надхитрявали учените, като късали въжета и още по-лесно достигали до целта си.

Въпреки че в отделни краища на света слонове са дресирани да рисуват, местят дървета или играят футбол, подобни научни изследвания за работата им в екип не са правени. Тези животни са доста опасни за подлагане на тестови ситуации.

Резултатите от настоящото проучване обаче наистина изненадаха учените, които не са очаквали, че вид, отдалечен твърде много от приматите, може да развие поведение като нашето.

fortisimo.eu, сника www.abc.net.au, Joshua Plotnik

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Глобалното село

  Популярно от Глобалното село

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Глобалното село

  Щрак

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Още от Това е лично

  You are here: Home Глобалното село Глобалното село Слоновете са много умни

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414