ФортисимоАко знаеше, че си създаден в епруветка…

Е-мейл Печат ПДФ

Ако знаеше, че си създаден в епруветка…Написах това заглавие и мисълта за него ме преобърна. Ако всеки от нас се замисли къде и в какво е създаден…? На колко ли годинки е първото бебе, заченато ин витро? Къде свършва природата на зачатието, и това неоткрита тайна ли е?

12% от случаите на безплодие остават неизяснени. Какво преживяват децата, които един ден разбират, че са „стъклени”деца? А, представяш ли си - утре вече да си на 30 и да разбереш чак тогава? Странно ни изглежда само това, което е непознато. В момента, в който ни се наложи да обясним, нещо такова, децата ще бъдат ли подготвени да го приемат за нормално?

Осъзнатата истина, че напредъкът в медицината ни позволява да има повече българчета. Всяка полово здрава жена и мъж скоро ще могат да са донори на яйцеклетки и сперма в Шумен. Редовните читатели на fortisimo.eu вече знаят новината - градът става един от центровете в страната за ин витро оплождания.

По-подробно по темата за бременните в Шумен и АРТ-техниките (асистирани репродуктивни техники) си поговорих с управителя на медицински център „Свети Иван Рилски” д-р Даниел Димов. До края на годината здравното заведение очаква разрешение за започване на работа от Националната агенция по трансплантациите. Клиниката предлага асистирана репродукция, следвайки професионалния пример на най-добрия български специалист в тази област, д-р Георги Стаменов, и неговата клиника „Надежда” в София.

Деси Кръстева: Колко бременни преглеждате в момента?

Д-р Даниел Димов: Точно 450. През 2009 г. процентът на бременни жени, преглеждани при нас, е намалял с 20. По време на криза се правят деца, но очевидно върви и обратния процес. Увеличават се показателите при така наречената „нежелана бременност”.

Деси Кръстева: Колко прегледа извършвате средно на ден?

Д-р Даниел Димов: В моя списък има по 80 жени дневно, а в този на целия гинекологичен център – 160. Около 3 500 прегледа правим на месец, от които, специално при мен, над 70% са свързани с безплодие.

Деси Кръстева: Колко двойки са се обърнали към вас за ин витро?

Д-р Даниел Димов: Осъзнатият проблем за безплодие идва на базата на това, че има дефиниция: две години за жени над 35 год., неможещи да забременеят при идеални други условия. Напоследък тези срокове в медицината се понижиха. Днес смятаме, че и след една година на ненастъпила бременност, при млади жени до 35 год. и 6 месеца – при жени, които са раждали и са над 35 години – вече можем да говорим за проблем – стерилитет или безплодие. И двете думи звучат лошо, но диагнозата се нарича така. Някаква причина, която прави по-трудно забременяването. Към настоящия момент нашият център е работил по 800 случая на безплодие. Има и една малка група жени, която не сме въвели в картотека, не сме им създали файл, защото все още е много рано да кажем, че имат проблем и да започнем да работим по протоколи, които са нужни като изследвания. Тези изследвания са скъпи, най-често изцяло се заплащат от жените. Освен това са много, и в повечето случаи са неприятни и направо болезнени. Поради всичко това, за да влезе една жена в такъв формат на изследване, трябва проблемът да е осъзнат. Да е започнал да създава дискомфорт в нейното ежедневие. Необходимо е самата тя да го диагностицира като голям и сериозен. Иначе на въпроса ви – общо 1 000 жени са включени в програмата ни за работа по метода „ин витро”. Това е ролята на фонда ин витро, който всъщност се казва „Фонд за асистиране на репродукция”.

Деси Кръстева: Знаем, че след осъзнаването на проблема – на жената й предстои дълъг път. Можем ли да кажем първите стъпки по него?

Д-р Даниел Димов: Първото нещо при диагностицирането на такъв проблем – безплодие, е да се установи причината. В 50 % от случаите, през последните години 55% факторът е мъжки. Мъжкият фактор включва в себе си различна степен на проблеми в сперматогенезата – образуването на морфологично качествени сперматозоиди. След мъжкия фактор е тубарният фактор. Изменения или запушвания в маточните тръби. Следват възможните проблеми на самите яйчници – липсата им, ниският резерв, невъзможността да се образуват качествени яйцеклетки. По-назад в статистиката ни са вродените или придобити дефекти по матката и липсата на овулация. Фактор, водещ до безплодие е и заболяването, увреждащо яйчниците и маточните тръби. Така наречената ендометриоза, която води и до сраствания в корема, което променя всички органи. При 12% от жените с безплодие – факторът, причиняващ проблема, все още остава неясен. Тук трябва да споменем голямата група на генетични заболявания, които водят до все пак възможна бременност, която обаче не протича нормално. Новият елемент в изследванията и лечението на безплодие са изследванията по посока на имунологията. Така се опитваме да определим дали причината не се дължи на високи нива на антитела, които да пречат на забременяването.

Деси Кръстева: Каква е процедурата и цената за ин витро?

Д-р Даниел Димов: Методите за лечение на безплодие са много. Ин витро е само един от тях. Тази процедура не е панацея. Не е удачно да се мисли, че нищо друго няма да помогне. Както и че с едно ин витро е сигурно, че жената ще забременее. В случай, че все пак се избере този метод, то би следвало да се аргументира защо и с колко опитът в тази посока увеличава шанса за лечение. Не бива да се гледа на ин витрото като методика, която е извадена от общия контекст. То е краен етап и е за определена група жени. Не може да се каже, че всички са подходящи за тази методика. Цената в България варира между 4 и 7 000 лв., в зависимост от медикаментите и процедурите.

За fortisimo.eu разговорът води Деси Кръстева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Ако знаеше, че си създаден в епруветка…

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414