ФортисимоПрисъда: "домски" деца

Е-мейл Печат ПДФ

Съдбата никога не ни предоставя нещо "случайно", никога не ни сблъсква с различни изпитания просто "ей така"... Няма нищо безпричинно.

Съдбата реши да ме срещне с едни прекрасни деца. Деца, на чиито чела е лепнат етикет. "Домски" деца. Когато за пръв път чух това определение, се втрещих. Съвсем неясно ми беше значението на това определение, и в следващия момент се чудех защо тези деца трябва да бъдат посрещани по този начин. Защо тежкият им и без друго живот, трябва да бъде допълнително утежняван. "Домските" деца не са усещали майчина милувка през живота си, не са усещали, че някой ги обича, не са имали възможността да обичат някого. Не са имали правото да се развиват, да мечтаят, да се вълнуват.... Обществото ги приема като свой боклук, като излишен товар, като хора, които не заслужават шанса да пробият в живота.

Но защо обществото не може да проумее, че тези деца имат потенциал, че те имат способности, имат качества. Единственото, което се иска от нас, е да им дадем възможността да разкрият всички онези прекрасни умения, които притежават. Очите на тези деца тайно гледат с надежда, тайно се надяват някой да ги разбере, да ги утеши. Един ден да има хора, на които да могат да кажат "мамо" и "тате".

Чудя се малко ли ги е наказала съдбата, че и ние като хора ги отричаме. Затваряме си очите и се преструваме, че не съществуват. Дори не ни пука. Гледаме собствените си грижи и дори за миг не се опитваме да погледнем на света през техните очи, през техните разбирания, спрямо техния житейски опит.

Всеки ден научаваме за различни статистики, за хилядите деца по домовете, за лошите условия, за неправдите, с които тези "домски" деца се сблъскват ежедневно. Но това са само статистики, нали? Едно е да получиш нещо като готова информация, съвсем друго е да се сблъскаш „лице в лице” с тези деца, с тяхната болка и нещастното им съществуване. Тези деца нямат щастието да имат дом – онова място, което ни е възприемаме за даденост.

За щастие, все още има хора, които имат милосърдието да отделят частичка от любовта си; хора, които са готови да помогнат на тези създания. За щастие, не всички си затварят очите пред мъката и жестоката действителност; все още има такива, които се опитват да помогнат и аз искрено се надявам тези хора да стават все повече.

За fortisimo.eu – Ваня Тенева (снимка: undp.bg)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Присъда: "домски" деца

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414