Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Адаптация – част първа

Е-мейл Печат ПДФ

Адаптация – част първаВ живота ни може да се случи какво ли не. На всеки човек. Дори да си мислим, че управляваме Съдбата си и нещата зависят от нас, в един момент може да разберем, че тя ни управлява и то доста добре.

Тя е само на 22 години. Изглежда странно за годините си, така говори, така се и държи. Дори в първия миг като я видях леко ме шокира и изплаши. Всъщност се оказа поредното доказателство да не бързам с изводите.

Случайността ни затвори в една болнична стая. Нямаш избор там. Не ти остава нищо друго – просто трябва да приемеш нещата, да се отпуснеш и да мислиш единствено за оздравяването и тръгването. Погледите ни само се срещнаха през нощта, аз и сина ми бяхме неканените гости в тяхната стая. Не ме интересуваше това, аз само исках отново да видя усмивката му и червените му бузки. Системата, закачена за ръката на детето ми, замъгляваше разсъдъка и умението ми иначе да преценявам хора и ситуации. Безсънна нощ и най-после утро. Ето я чаканата усмивка, нищо друго не беше важно. И тогава я забелязвам – нея и детето й… Нарича ме „како”, любезна е, със сигурност е общителна и много, много й се говори, споделя й се. Още сутринта изстрелва „аз съм болна, пия лекарства, водят ме на… ще ти ги покажа сега”. Чистосърдечно се усмихва, иска да говорим и да ми разказва. Времето и без това минава бавно, аз дори нямам нищо против да слушам, а и винаги съм била добър слушател.

Искаш ли да ти разкажа защо съм болна? Започна от вчерашния ден, после отиде в детството си, после пак се върна на вчера. Разказа ми целия си живот. Нахвърля го като на скъсани парцали. Ненужни и плашещи, грозни и с мирис на болка, но част от един пъзел, наречен Живот до 22.

Още е на пет години, когато майка и баща й се разделят, развеждат се. Дотогава е имало само скандали, непрекъснати и отвратителни. Кой ходи, дали ходи, защо ходи. Кой пие, кой посяга. Нещата загрубяват много и идва момент, в който майката наръгва бащата с нож няколко пъти и нещата приключват дотук. Всеки по пътя си, само че нетрадиционно децата остават с баща си. Той пие или не, но си гледа децата, не ги оставя въпреки трудностите. Води ги от едни близки при други, прави невъзможни неща, за да осигури храната им. Не е най-добрият баща, но друг нямат. Минава време и вече не му стигат силите. Намира си друга жена, от която пък има още две деца. И грижите му и трудностите му се удвояват.

И едните и другите деца някак се гледат, някак се оправят. Майката също намира човек за себе си и има дете. Фамилията се увеличава, братята и сестрите стават много, но какво ли значение има. Не се познават, не се разбират и не искат да се опознаят. Тя, момичето от голямото семейство, някак се справя с живота си. В училище е много добра, най-много й вървят българският език и литературата, само математиката малко я мъчи и й разваля отличната диплома. Не е от децата, които много ходят и излизат, все още не познава любовните разочарования.

Среща един човек, влюбва се, оплита се като пате в кълчища. Казва, че се омъжила за него, а всъщност е живяла с него… 14 дни. За него било грешка, защото той я поискал в една пиянска вечер. Имал друга любов. Всичко приключва за две седмици и дори накрая й казва, че е к…а и че така правят само к....те. Тя недоумява, но си тръгва разочарована и тъжна.

Понякога като не върви, не върви. В някои животи нещата се случват закономерно гадно. Ден по ден, година по година. Разочарована продължава напред. Опитва се да бъде слънчева, да си търси късмета и щастието. И го намира. В живота й се появява друг мъж, той я харесва, иска да е с нея, да живее с нея. Взема я… и адът й започва отново.

Майката на мъжа й я харесва но само първата седмица и после й разказва играта. Дразни я, обижда я, преследва я с капризи. Скандалите зачестяват. Тя все повече и все повече не издържа и един ден нанася побой на свекърва си. Дори й чупи реброто. Нещата загрубяват, институциите се намесват, искат да й вземат детето. Тя заплашва да се самоубие и всичко да свърши. И се разболява. Харчат един куп пари за доктори. Все различни, защото или не могат да й помогнат или тя не им вярва. Както й е трудно да вярва на тези, с които я среща живота й, и на близките си дори.

Очаквайте продължението утре…

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимка: clifffalen.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Адаптация – част първа

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414