Фортисимо



Сватбите на моя приятел

Е-мейл Печат ПДФ

fortisimo.euМоят приятел вече има повече от 500 сватби зад гърба си, в главата си, в спомените си. Той  самият не е имал сватбата, която си е представял, или поне подобна на тези, които прави вече 15 години.

За сватбите, които е водил, разговаряме с едно от най-популярните лица в този бизнес – Коко Паносян. Напоителен разговор в един дъждовен следобед...

Нели Русева: Нека да започнем с една сватбена реч...

Коко Паносиян: Моите речи са искрени, различни и винаги с много импровизации. Е, 30 % са клише, но останалото си е мое. Импровизацията е продиктувана от личното, от самата двойка. Предпочитам традиционната българска сватба, с бялото платно, поръсено с розов цвят, момичета срещу момчета, погача, шампанско, речи...

Нели Русева: Кое те привлече в тази работа?

Коко Паносиян: Не съм имал никакво намерение да ставам водещ на сватби. Първите две сватби, които направих, бяха за колеги от „Форте” радио – Митко и Севда, а после Пламен и Биляна. След това реших, че мога да продължа да го правя. Преди това бях DJ по дискотеките и никога не съм мислил, че ще пускам банкетна или сватбарска музика. Дълго време  правех и двете неща – пускам музика и водя сватбата, но преди три години реших да бъда само водещ и се получава по-добре.

Нeли Русева: Колко сватби имаш досега?

Коко Паносиян: Не мога да преценя точно, но приблизително около петстотин и няколко сватби, разхвърляни през годините. Понякога съм имал по две сватби в един ден – обедна и вечерна. Сега вече се правят и през  седмицата.

Нели Русева: Важи ли за сватбите твърдението, че традициите не са това, което бяха? Примерно – в миналото сватбите са се правели основно през есента. Има ли „сватбарски” сезон?

Коко Паносиян: Да, долу горе, повече сватби има през по-топлото време, сега ноември и декември почти няма.

Нели Русева: А размерът? По-големи или по-малки сватби предпочиташ?

Коко Паносиян: Хубавото, като тенденция е, че повечето сватби са по-малки. Няма значение дали са 6 или 600 човека, важното е сватбата да е весела. Важното е хората да се забавляват, да танцуват. И да получат това, което искат като настроение.   

Нели Русева: Коя е най-често избираната песен за първи сватбен танц?

Коко Паносиян: Различни са. Някои избират български песни, други – чужди. Може би сред най-предпочитаните е парчето от филма „Бодигард”, в изпълнение на Уитни Хюстън. Странно е, защото в нея всъщност се пее за раздяла, но много хора обичат тази песен.

Нели Русева: Какво хвърлят сега булките? Букет, жартиери…

Коко Паносиян: Друго не хвърлят, аз поне не им давам! (смеем се) В ритуала, който правя, има чупене на питка. Който отчупи по-голямото парче - ще носи повече пари в къщата...

Нели Русева: Имаш ли твоя лична класация за най-танцуваща булка или най-весели младоженци?

Коко Паносиян: Класация нямам, но такива младоженци помня и ги поздравявам в края на сватбата. Винаги съветвам двойките да не се грижат за това дали всичко е наред с вечерята или кой къде е седнал, а да се забавляват - така и гостите ще се забавляват. Има много танцувални и палави булки. Младоженците са малко по-обрани. Има и крайни случаи. Веднъж един младоженец много бързо се напи, прави стрийптиз, хвърля си халката, замерва булката, после двамата плакаха, притесниха близките си... Накрая нещата се оправиха, но настроението падна доста и в такива моменти се чувстваш като провален.

fortisimo.eu

Нели Русева: Еее, я разкажи нещо смешно сега?

Коко Паносиян: Смешки много. Помня една булка – дребничка, сладка, която хвърли букета през краката си. Просто зае разкрачен стоеж, наведе се и го метна отдолу. 

Нели Русева: Имаш ли наблюдения за развитието на браковете след твое тържество? Кадемлия водещ ли си?
Коко Паносиян: Да, виждам ги и после. Срещам ги с бебета и, поне според мен, повечето двойки са заедно и са щастливи. С изключение на първите две двойки, които се разделиха и сега са щастливи поотделно.

Нели Русева: Има ли сватба, на която да си се развълнувал много?

Коко Паносиян: Да. Преди години правих една, на която родителите на младоженците не се разбираха. Имаше си някаква непоносимост между тях. Направо не се поглеждаха. Аз правих какво ли не, но не мръдваха. Беше много тягостно. Младоженците обаче решиха, напук на всички, да се веселят и си направиха сватбата чудесна, а родителите просто си стояха и обядваха.

Нели Русева: Разкажи за арменските сватби?

Коко Паносиян: При нас, арменците, подаръците например не се дават на сватбата. Отиваш, веселиш се, а подаръците – после.  Една седмица след сватбата жените отиват в къщата на младоженката и носят подаръците. Иначе са почти като българските сватби, ритуали, традиции. И ако дойде арменският поп (пак се смеем), той е поканен на сватбата като гост и благославя храната преди обяда или вечерята. Имаше една сватба с гости от Армения, която ще запомня с яките тостове. На определен интервал от време спираме музиката, някой вдига тост, поздравява, и отново пускаме музиката. После отново, и отново…

Нели Русева: Имаш ли много ярък спомен за някоя конкретна сватба? В тази връзка – как беше твоята собствена?

Коко Паносиян: Скоро видях на една сватба хартиени фенери, които се палят и летят във въздуха. Може да е било скъпо, но беше супер ефектно и различно. Иначе аз сватба като на повечето хора не съм имал. Но пък ми беше най-интересната на света. Беше на 19 февруари. Със сестра ми и кръстниците отидохме в ресторант „Бирария”. Там имаше банкет на една голяма фирма в Шумен и колектива от СОУ „Васил Левски”. Всички те празнуваха, играха хора, имаме това снимано. И сега се шегуваме, че много хора празнуваха с нас, а ние дори не ги почерпихме.

Нели Русева: За финал – да пожелаем нещо на бъдещите сватбени двойки?

Коко Паносиян: Да не канят хора, които няма как да не поканят. Да поканят приятели, които обичат, близки, без които не могат, които са специални в живота им. Така ще имат своята луда сватба, а сватбата е много хубаво нещо!

За fortisimo.eu разговорът с водещия на сватби води Нели Русева 

 

4 коментара

  1. Моите поздравления за Коко! Страхотен водещ и блестящ импровизатор! В състояние е да излезе от всяка критична ситуация по време на сватба или фирмено парти. Защото да "завеждаш кефа" на хората всъщност никак не е лесно, а в същото време не бива да си шут, трябва да тежиш в залата, за да покажеш колко е важно за теб събитието, на което си поканен. Казвам го от личния си опит на управител и водещ на сватбена агенция "Горчиво". Когато заженя дъщеря си, по понятни причини няма да мога да водя нейното сватбено тържество.Затова ще поканя именно Коко!
  2. Аз съм булката от сватбата с хартиените фенери.Преди да поканя Коко за водещ бях чувала добри отзиви за него.При срещата ни ми направи много добро впечатление.Бях спокойна че ще се справи.....На сватбата закъсня и не си вдигаше телефона,доста ни притесни.Оказа се че е дошъл неподготвен,не беше прочел писмото с плейлиста който му бяхме пратили.Песните ,които исках да чуя така и не чух.Не бих го препоръчала на приател
  3. Браво, Коко! Продължавай все така , весели хората и нека те помнят вечно! Освен младоженците обаче и кръстниците са много важни! Много успехи ти пожелаваме!
  4. Ашколсун

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Моята луда сватба

Популярно от Моята луда сватба

Студио Трима

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Моята луда сватба

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Моята луда сватба Моята луда сватба Сватбите на моя приятел

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414