Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Феновете на футбола взимат нещата в свои ръце

Е-мейл Печат ПДФ

Феновете на футбола взимат нещата в свои ръцеФеновете на футбола в България са на път да вземат нещата в свои ръце. Може би е по-правилно да се каже в своите крака. Това няма особено значение. Важното е, че има критична маса от доказателства, че настоящето на българския футбол се свързва с аматьорския, а не професионалния му вариант.

Този процес се случва на фона на изчезващи футболни клубове в големите градове на страната, отменени мачове в професионалната „А” група и историческото избиране на президента на БФС Борислав Михайлов в Изпълкома на УЕФА.

Очевидно е, че умората и напразните очаквания накараха феновете да се самоорганизират, за да си доставят липсващото им удоволствие от красотата на играта. По-бързо от много други обществени казуси, Цар Футбол показа способност да активира големи групи хора, които се самоорганизират успешно, създавайки социални мрежи мечтани за мнозинството граждански организации у нас.

Доказателствата. След успешното стартиране на Градската аматьорска лига по футбол (ГАЛФ) в Шумен през миналата година – организаторите от „Форте” радио подчертават завишения интерес към първенството през тази година. Отборите в ГАЛФ за една година нараснаха от 11 на 32.

Вчера протече и техническата конференция на прохождащата Градска футболна лига (ГФЛ) в Пловдив. Още преди нея организаторите от www.plovdiv24.bg отчетоха небивал интерес и записали се за участие над 50 отбора.

Без да влизаме в сериозни анализи виждаме, че ГАЛФ и ГЛФ са възможни заради енергията, извираща от любовта към тази игра. Енергия, която съвременният професионален футбол очевидно не може да предостави на публиката. Така публиката слезе от трибуните и пое нещата в свои ръце.

Очевидно е, дори без да привеждаме аргумента за традиционния успех на рекламния турнир на „Каменица”, който се готви за своето девето издание. Или този на конкурентите им от „Ариана”. Очевидно е, че настоящето на българския футбол се свързва с аматьорския, а не с професионалния му вариант.

Въпрос на много малко време е набъбващите днес градски аматьорски лиги да започнат да организират двубои между своите шампиони. Въпрос на много малко време е кварталните мачлета да се превърнат в желани спортни празници, събиращи публика, която се радва на играта, а не се замерва със седалки от порутени стадиони. Въпрос на много малко време е аматьорските лиги освен възможност за реклама да предоставят и други сфери за успешни бизнес инициативи.

Настоящето на българският футбол категорично посочва и бъдещето на аматьорските лиги. Надяваме се, че от висотата на Изпълкома на УЕФА Борислав Михайлов ще види това, което виждаме ние днес.

Защото когато феновете вземат нещата в свои ръце или в своите крака нещата са ясни.

Градските аматьорски лиги по футбол ще продължат да се развиват и да печелят популярност със или без подкрепата на БФС.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Феновете на футбола взимат нещата в свои ръце

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414