ФортисимоВаня Щерева: Мечтая да направя смешен филм

Е-мейл Печат ПДФ

Ваня Щерева: Мечтая да направя смешен филмПомня я от времето на „Портокалово момиче”. Нестандартна, различна, леко откачена, чаровна с всичките неща, които знам че е правила и продължава да прави. Бивша спортистка, актриса, певица, писател, какво ли още…

Сега изглежда някак по-мека, по-нежна, по-знаеща какво иска и какво прави. А може би само така изглежда… Последно събра едни „Любовни упражнения” на едни хора ;) Аз пък направих други упражнения да я открия и да поговоря с нея…

Нели Русева: Здравей, Ваня! Благодаря, че намери време за този разговор, въпреки дългото отлагане ;)

Ваня Щерева: Така се случи, не е нарочно. Ти си най-забравяния и най-запомнения човек от мен:)

Нели Русева:Любовни упражнения” вече е факт, мина премиерата, но за тези, които все още не са наясно – сериозни ли са упражненията? Или да очакваме хумор?

Ваня Щерева: Не знам как точно да ги определя. Ако в сериозното няма поне малко хумор, на мен не ми е интересно. Има откровено смешни текстове, има и драматични.

Ваня Щерева: Мечтая да направя смешен филм

Нели Русева: Казваш, че си събрала „Любовните упражнения” на трийсет и двама писатели, актьори, журналисти в една книга. Какво означава това?

Ваня Щерева: Означава, че съм помолила едни хора, които харесвам, да участват в този мой проект. И те написаха своите текстове по темата „Любов”. Някои от тях бяха вече написани – „А, имам едно за любов, да, ето ти го” Други писаха специално за сборника. Трети бях чела, харесала и помолих авторите им да ги включа.

Нели Русева: Направила си 12 уникални кукли, собственоръчно. Всяка от куклите има име, зодия и собствена история. Имат ли истински прототипи или са просто герои от новия ти роман?

Ваня Щерева: Нито едното от двете. Просто обичам да правя кукли, красивото, което излиза изпод ръцете ми, ме успокоява и ме прави щастлива. Когато довърших дванайсетте кукли, които правих специално за магазина „Farenah Concept”, забелязах, че имат различно излъчване, че всяка си има характер. Затова им поставих паспорти с имена, зодии и кратка история.

Нели Русева: Те имат колекционерска стойност, нали така? Продаде ли ги вече?

Ваня Щерева: Ами пет от тях отидоха при нови собственици. Последната купи мъж за подарък на жена си за Св. Валентин. Поставих към нея подарък от мен – книга „Любовни упражнения”. Останалите са още в магазина. А може и да не са, не знам, отдавна не съм питала какво става.

Ваня Щерева: Мечтая да направя смешен филм

Нели Русева: Ти си варненче, играла си в шуменския театър още преди да завършиш НАТФИЗ, какво си спомняш от този период”:)

Ваня Щерева: Помня конкурса, това, че ме избраха измежду 50-60 кандидати, помня ролите си, колегите си, напиванията в барчето на втория етаж, пътуванията, номерата на сцената, които ми правеше партньорът ми в „Свекърва”, всичко помня. А с двама от актьорите, които тогава играеха в шуменския театър – Виктория Колева и Емил Бонев (в момента ги гледаме в „Пълна лудница), до днес сме много близки. Те са ми най-важното нещо, което „спечелих” от този период.

Нели Русева: „Образцов дом”, „30 неизвинени”, „Фасове” и „Татко, аз и ангелът”, „Приказки през прозореца”, „Стъклен дом”. Книгите ти се радват на голям успех, в коя си оставила най-съкровените си чувства?

Ваня Щерева: В „Татко, аз и Ангелът”. Мисля, че това е най-добрата ми книга. Тя, „Образцов дом” и „Фасове” са най-личните ми книги. Еднакво ги обичам всички, то това е като с децата, не можеш да имаш големи амплитуди в пристрастията. Е, „Стъклен дом” е най-добре написана от всички, но там заслугата не е само моя.

Нели Русева: Сериалът „Стъклен дом” продължава, ще има ли втори том на книгата?

Ваня Щерева: Би трябвало.

Ваня Щерева: Мечтая да направя смешен филм

Нели Русева: В едно интервю казваш, че разликите между сериала и романа са големи. Означава ли, че ти харесваш повече своите герои от тези в романа :)

Ваня Щерева: Не, харесвам ги еднакво. Просто в книгата има повече пространство за доизмисляне и аз се възползвах от това, за да ги пообогатя.

Нели Русева: Ваня, ти с коя от героините от „Стъклен дом” намираш нещо общо, с коя си приличаш”?

Ваня Щерева: С никоя. Може би най-близка ми е Алекс, нищо, че е толкова по-млада от мен. Тя не се замисля много, не приема нещата трагично, страда, ама по-малко, прощава, наивна е понякога... Най-далечна от мен е Сиана. Но актрисата Радина Кърджилова е великолепна. Особено в „Тилт”.

Нели Русева: Коя от другите ти книги би искала да се превърне във филм?

Ваня Щерева: Работя върху „Образцов дом”. Ще го превърна в кино, когато намеря средствата за това. Но филмът ще е много различен от книгата. Героините ще бъдат днешни, с нови проблеми, с нови любови, нови мечти... Мечтая да направя смешен филм. Затова „Образцов дом” е най-подходящ материал.

Нели Русева: Пее ли ти се? С Matchpoint правите ли музика? Ще има ли нови парчета?

Ваня Щерева: Понякога. Все по-рядко ми се пее. Писането ме е погълнало. В момента не. Трябва да се случим и петимата в еднакъв период, в който ни се прави. Може и никога да не се случи. Кой знае...

Нели Русева: Смяташ ли, че освен финансовата криза сега има и криза в отношенията между хората?

Ваня Щерева: Отношенията на хората винаги са били сложни. Може би финансовата криза засилва сложността. А би трябвало да е обратното. Вместо да се отдалечават хората в трудност, да се сближават. За да я понесат по-лесно.

Ваня Щерева: Мечтая да направя смешен филм

Нели Русева: Какво мечтаеш за дъщеря си Мила?

Ваня Щерева: Да си остане все така умна, разумна, да стане по-немързелива и да си намери пътя, който да я прави щастлива.

Нели Русева: В едно предаване по телевизията дъщеря ти каза, че „Тези мъже те побъркаха” :) Намери ли любовта?

Ваня Щерева: Да. И тогава я бях намерила.

Нели Русева: Ти си бивша спортистка. Сега спортуваш ли?

Ваня Щерева: Плувам напоследък. Даже след малко трябва да тръгвам, че да не стане късно и да се напълни басейнът с хора и да се блъскаме, когато плувам по гръб.

Нели Русева: За какво не ти стига времето?

Ваня Щерева: За всичките ми замислени проекти. И за чуждите такива, в които ме замесват и аз приемам с радост. В момента работя върху четири. Не се издържа. От два ще трябва да се откажа. И понеже всички са в началото, сега избирам.

Нели Русева: Липсва ли ти чувство, човек или време, нещо което много искаш отново да се върне?

Ваня Щерева: Нищо не ми липсва. Бих се поосвободила даже за известно време от телефона си.

Нели Русева: В какво вярваш, Ваня, зависи ли животът ни от нас самите или имаме предначертан път?

Ваня Щерева: Може и да има нещо предначертано, но аз вярвам, че можем да му променяме посоката.

Нели Русева: Гениални ли сме ние българите или това е мит?

Ваня Щерева: Откъде да знам. Гении има навсякъде. Как може да се определим „ние” като гениални? С какво сме гениални? Че не можем никога да си изберем правилните управляващи и държавата ни е зле?

Ваня Щерева: Мечтая да направя смешен филм

Нели Русева: На какво се радваш истински?

Ваня Щерева: На постиженията на спортисти, актьори, режисьори, музиканти, математици и други, и други. Радвам се, когато някой направи нещо хубаво.

Нели Русева: Какво те дразни в живота ни днес?

Ваня Щерева: Дразни ме, че сме длъжни да се съобразяваме прекалено много с бита. Че в битката за него, духовността остава някъде назад. Дразни ме, че културата се мачка отвсякъде. Не може да се режат бюджетите за кино в момент, в който българското кино е в страшен възход. Не може да назначават нов директор на Варненския театър, и той да съсипва всичко хубаво, изградено от предишния директор. Не може българските телевизии и радиостанции да не излъчват българска музика. Т.е – може, защото виждаме, че се случва. Но... НЕ ТРЯБВА.

Нели Русева: Пожелай си нещо...

Ваня Щерева: Да направя филм.

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю Интервю Ваня Щерева: Мечтая да направя смешен филм

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414