Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Как ни премятат във фейса?

Е-мейл Печат ПДФ

Как ни премятат във фейса?Същността на социалните мрежи е да се свързваме един с друг и да споделяме информация. Силата на тази комуникация е, че можем да видим кой какво споделя, какво харесва и какво прави.

Така много по-лесно можем да открием интересни за нас неща, просто, защото най-вероятно интересите ни съвпадат с тези на нашите приятели. Facebook култивира точно това социално споделяне, защото в тази почва има възможност за много бизнес.

Хората обаче са изобретателни и бързо намират начини да мамят. Предполагам, че сте виждали горната снимка. Тази и още десетки страници с „пикантни“ детайли обикалят фейса като пожар. И как няма – виждате, че някой ваш приятел е харесал страница със странно име. Не обръщате внимание, но след малко познатите ви, харесали страницата, стават 10 и се чудите какво има там. Посещавате страницата и ви излиза съобщение за „анти спам“ проверка. Лесна е и я минавате. Понякога става, понякога не, но на n-тия път ви препращат към тъпа страница с новината.

 

Какво се случва в действителност? Под въпросната анти-спам защита, има скрити няколко бутона за харесване на страници. Когато натискате разноцветните бутони, вие всъщност натискате „Харесвам еди какво си…”. Не се усещате, но всичките ви приятели виждат, че сте отворили и сте фен на нещо такова:

• Сиана и Хари от „Стъклен дом“ пияни и голи на купон (18+)
• Емануела си сваля бельото в ефир ( Видео ) (16+)
• Алекс Фъргюсън се присмива на Бербатов (ВИДЕО)
• Вижте как е изглеждала Елена Петрова от „Стъклен дом“ на 15г Без Горнище

Това са само част от тези, които намерих. Имат по няколко десетки хиляди „фенове“ набрани по описания горе начин. Тръгнах да търся кой ги прави тези неща и открих сайта Малко-слънце.com. Да – сайт за детски дрешки. Всички измамни анти-спам проверки, които открих, идват от тях. Много ме съмнява те да са единствените, които го правят това, но все пак е глупаво и грозно. Домейнът е регистриран на името на Боряна Павлова, но не можем да знаем дали тя е наясно как се използва сайтът й.

Затова друг път като видите нещо такова, не повтаряйте грешката на другите си 10-ина приятели. Проблемът със социалните мрежи не е, че разпространяват свободно личните ни данни, а че предразполагат да проявяваме глупостта и невежеството си, що се отнася до опазването им. Това важи с пълна сила и в реалния живот, когато даваме лична информация навсякъде без да се замислим.

За fortisimo.eu – Боян Юруков (yurukov.net)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Как ни премятат във фейса?

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414