Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Четири години след ШУМ.БГ!

Е-мейл Печат ПДФ

Преди четири години група журналисти обединиха усилия, опит и авторитет и подхванаха проект за новинарски сайт, който се списва от провинцията. Като част от този проект и до ден днешен си спомням всяка стъпка.

Всяко колебание и, естествено, притеснение. Срещу това противопоставихме натрупания опит, вярата, че можем да създаваме и искрената си убеденост, че честността ще се възнагради.

Заложихме всичко. Бъдещето дори. Често се шегувахме, че ще се пенсионираме с проекта за ШУМ.БГ. Шегувахме се, но и усещахме, че създаваме новинарска машина, която е толкова бърза, че изпитваш страх дали ще можеш да я овладееш.

Днес се навършват четири години от старта на ШУМ.БГ и всичко това е част от миналото. Минало, което помня добре, но ми звучи различно от настоящето на най-проспериращата електронна медия. Мислехме я за Шумен и региона, но резултатите я нареждат сред най-проспериращите интернет медии в страната.

„В началото тръгнахме с дневна аудитория от 300 читатели, но година по-късно вече бяха над 1 300. През 2009-та регистрирахме 2 400 уникални посетители, през 2010-та - 4 000, а днес в сайта ежедневно се влиза от 7 000 различни компютри”, споделя основателят на сайта Божидара Радева.

Спомням си, че стартирахме ШУМ.БГ с идеята – нашата общност да „вдигне шум в мрежата”. Година по-късно бе ясно, че не сме сами. Вдигнахме шум заедно с потребителите. Новините на ШУМ.БГ се превърнаха в „коментираните новини”.

Сега съм далеч от ежедневните вътрешни страсти на ШУМ.БГ, но не мога да не отчета случилото се след четири години. Първият професионално организиран медиен, интернет, проект повлече крак и днес за сърцата на потребителите се борят множество сайтове. Когато четете тези редове ще се представи и още един. Въпросът е, че проектът ШУМ.БГ не е просто първият успешен проект в Шумен, но е и този, който продължава да задава стандарти.

Преди седмица екипът представи новата си услуга, предлагаща възможност да се ориентирате за температурата в града в момента. Собствена система, отчитаща освен това скоростта и посоката на вятъра. По случай четвъртия си рожден ден ШУМ.БГ пуска и мобилна версия на сайта.

Създадохме мобилната си версия, защото сме уверени, че удобният достъп до информация не е лукс, а необходимост в днешното време на бързо развиващи се технологии и средства за комуникация. Постарахме се да я направим с лесна навигация, максимално близка до основната, като същевременно сме олекотили дизайна за по-голяма бързина и минимален трафик.” Това разказа за fortisimo.eu Илиян Илиев, един от съдружниците в компанията. Преди да бъде пусната системата е тествана на много мобилни телефони и смартфони с различни операционни системи и браузъри. Според програмистите – разработката разпознава, когато опитвате да отворите сайта през GSM на адрес shum.bg, но в някои случаи е възможно да се наложи да й помогнете, като изпишете адреса с М отпред – m.shum.bg.  

Освен това ШУМ.БГ улеснява и възможностите за споделяне на получената информация в социалните мрежи чрез новите бутони за достъп до Facebook и Twitter под всяка новина.

На рожден ден се сещаш и за миналото. Миналото на ШУМ.БГ е гаранция за бъдещето не само на този медиен проект, но и на всички, които са тръгнали по този път. Четири години след ШУМ.БГ!

За fortisimo.eu – Иван Капралов
P.S. От името на екипа на електронното списание fortisimo.eu ви желая Честит рожден ден! Моля, не забравяйте, че светът като цяло е по-богат от този на новините и нищо чудно скоро да ви стигнем по рейтинг.

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Четири години след ШУМ.БГ!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414