Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Изповедта на един убиец

Е-мейл Печат ПДФ

Изповедта на един убиецСтоеше до мен. Гледаше топло и със стремителна нежност. Искаше да привлече вниманието ми. Херпесът над устните му „играеше” с разливането на ъглите им, в които стояха все още неказани тайни.

Той говореше... Тихо, спокойно и истински. Алкохолът съществуваше, но не подаваше глас. „Белите прашинки” не оставяха следи... по думите му. Видимо искрен. До доказване на противното.

Той – наказаният „наказващ”. Мъжът „за поръчки”, поръчващ старт на живота си.

„Да не си пианистка”, попита внимателно, докато изучаваше ръцете ми. Усмихнах се. Прозвуча глупаво. Неувереният му поглед се опитваше да изпревари събитията, но ... някак си не „го” получавах. Сигналът, предвещаваш скритата истина.

Той е мъж „от поръчка”. Успешна, но разкрита. Получил своето...и излежал „своето”.

Само преди дни сваля клеймото „подсъдим”... и не го грози нито скамейка, нито поредния нар (поне към днешна дата).

„Извинявай. Не съм в кондиция. Още не мога да се адаптирам. Седем години са това, не два месеца”, започна темата ТОЙ.

„Седем години?!”, погледнах го въпросително, макар и с ясна картина в главата си. Около мен имаше твърде много хора и не се притесних.

Седем години не съм бил на свобода. Не мога да се адаптирам. Сякаш съм в непознат свят. Трудно ми е. Не знам, не знам как се прави, как да постъпя... Да, имам комплекс, страшен комплекс”, каза лицето с топли очи, триъгълна форма и с бръсната глава. Той е на 37 (или поне казва, че е на толкова). На първо четене - мил и галантен. С визия на тихо и скромно провинциално момче. Всеки негов поглед, всяка реакция издаваха жажда. Жажда за нежност, топлина, разбиране и любов.

Винаги са ми казвали, че съм добър манипулатор... в началото това ме обиждаше, но с времето осъзнах преимуществата на това мое качество. Не е нужно да задавам директни въпроси, директните отговори сами идват – точно когато е време.

Не го питах какво е извършил. „Годините” сами издаваха „сложност”, а той ... и самата история.

Някога плачех, когато момчетата стреляха с прашки по врабчета. Ако някое биваше убивано, не можех да забравя картината и дълго ме натъжаваше. Израснах на улицата. Трябваше сам да изкарвам пари и да се боря. Да се боря за всички. Попаднах на приятели, които изпълняваха „поръчки”. Живеех във Варна. Станах като тях. Съзнанието ми и всички ценности, които някога бях изградил се стопяваха. Цената?! 30 000 долара през 1992 г. Но когато си „на поръчка” ставаш бушон. Рано или късно гърмиш, за да предпазиш другия. После другият за да предпази трети. Някога страст ми беше спортната стрелба. Смея да твърдя, че разбирам от всякакви оръжия, но тогава предпочетох друго. Да, аз заколих човек. Парите обаче са плява. Колкото и много да бяха, сега те какво са?! Нищо в моите изгубени седем години.

Да се изпълни поръчка не е лесно. Дават ти снимка. Точно като по филмите. Ти сам трябва да организираш нещата. Изискват се месеци подготовка - да опознаеш човека, навиците му, да се научиш да мислиш и постъпваш като него... А после да имаш смелостта (и съвестта) да действаш. Ако си нарочен да бъдеш убит, ти ще бъдеш убит. Дори и да се стигне до там да предложиш повече пари на наемника – нарочен ли си, гърмиш. Няма спасение. Всичко е верижно. Здрава верига от контакти, облечени във власт и дълги суми. Като го направиш първия път е страшно, но парите ти дават дързостта. Те елиминират съмненията и съвестта. Запомни, моето момиче: Не всичко е такова, каквото изглежда и ПО-НЕРАЗГАДАЕМО от човешкото съзнание няма”.

Докато си говорим гледаше влюбено и неориентирано, не можеше да координира движенията си и притеснението избиваше по челото му.

„Не мога. Не мога... седем години... Седем. И струваше ли си?! Бързите пари откъдето идват, там и заминават. Винаги е така.”

„Сега ми е толкова трудно - пил съм, друсал съм... не знам къде се намирам. Тези 7 години не са същите като „тук”. Изгубил съм толкова, толкова много. Извинявай, наистина не знам как да се държа”, каза той.

„Би ли убил жена или дете за много, много пари?”, попитах нетактично аз.

„Много въпроси задаваш. Точно като журналистка. („Добро утро!”) Не, не бих.”

„Нали казваш, че „поръчката си е поръчка?”, продължих с любопитство.

Да, парите нямат съвест, цвят на кожата и пол”.

„И все пак, коя е тази политическа фигура, чиито живот си отнел?”

„Няма значение. Няма по-ценно от информацията в света на престъпниците. Аз съм наивен и често си патя за това, че душата ми иска да говори. Човекът е минало, заминало през 1992 година. Не искам да си спомням. Важни са седемте години, които загубих. И макар да се „стерилизирах” в затвора като визия и да изглеждам млад, душата ми се чувства на толкова, толкова много години. Имам жена. Запознахме се чрез писма, докато бях в затвора и цели 6 години беше до мен. Имам жена с чужди деца... а нямам любов. Товар на обвързване...”

Погледнах го, не за да му кажа нещо, а за да почета в очите му... Някъде в тях имаше следи от човек.

За fortisimo.eu – Даниела Пенева (снимка: bestgamewallpapers.com)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Изповедта на един убиец

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414