Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Малкият Никола се завръща!

Е-мейл Печат ПДФ

Никола се завръща!Още от много малък обичам книгите. Не съм искал да ми купуват колички и сладкиши, а съм ревал само за илюстровани заглавия, пълни с приключения. Винаги съм си пазил хартиената колекция, но имах три детски издания, които буквално приличаха на мекици.

И то само заради неспирното четене. Едната книга бе „Пипи Дългото чорапче”, а другите две „адски щурите” истории на „Малкият Никола”. Голям зор виждах с френските имена (Жофроа, Жоашен или Рюфюс) но бях научил разказите наизуст. Предпочитах ги дори пред шарените приключения на „Том и Джери”.

Преди година разбрах, че има нов игрален филм по историята на гениалния автор Рьоне Госини. С приятели си направихме френска вечер, гледахме DVD-то, докато хапвахме Рататуи и пиехме френско розе. Комедията бе забавна, но покрай нея се присетих за старите книжки. Успях да намеря едната и се зачетох. Оказа се, че идеализираните ми спомени за кратките разказчета не са успели да изпреварят качествата на текста. Смях се отново на невинните пакости и размисли на Никола.

Никола се завръща!

Тогава проверих, но се оказа, че изключителните книжки на Госини не могат да бъдат открити на родния пазар. Досега. Издателство „Колибри” ще пусне поредицата за деца и (забележете) възрастни: „МАЛКИЯТ НИКОЛА се завръща”. Тя включва 80 неиздавани досега разкази, издадени в 5 последователни книжки. Първата „Малкият Никола тръгва пак на училище“ е вече на пазара, а следващите („Малкият Никола бере ядове”, „Новите съседи на малкия Никола”, „Малкият Никола и неговият татко” и „Малкият Никола е лакомник”) ще се появяват в интервал от по 3 месеца. Дано после да се сетят да пуснат и класическите сборници.

Наистина вярвам, че във всеки дом трябва да има поне по една книга на Рьоне Госини. Вземете първата от новата поредица, прочетете я с приятели, преспивайте с нея децата си. Ако историята ви докосне, то сигурен съм, че ще съберете петте тома. Само се надявам, че от „Колибри” са си свършили добре работата, защото от години изпитвам страх, посягайки към издадена у нас книга.

Никола се завръща!

Миналата година „Колибри” ме изненадаха приятно с „Как да си дресираш дракон” на Кресида Коуел. Една безспорно инфантилна история, която обаче успя да ме разтовари и освежи ;) цели 225 страници.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

ПС: А, да… длъжен съм да отбележа, че на Рьоне Госини  дължим историите за „Астерикс”, както и култовите фрази „бягам по-бързо от сянката си“ и „на краставичар краставици да продаваш“...

 

1 коментара

 1. Това наистина е страхотна книжка. Като бях дете я обожавах и ми беше чудно, че никой от приятелите ми/сега/ не я знае.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Малкият Никола се завръща!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414