Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Да чистя или да не чистя?

Е-мейл Печат ПДФ

9 април премина под знака на многобройни кампании по чистотата в България. Шуменци, разбира се, се включиха за поредна година, а резултатът – събрани стотици чували с боклуци и малко по-чист град. Докога?

Въпрос на време, а може би и на култура.

Да чистя или да не чистя? Този въпрос стоеше на дневен ред в навечерието на кампанията. Не и пред мен. Винаги се включвам, не за да демонстрирам нещо пред някого, а защото удовлетворението след подобна акция е огромно. „Няма да чистя, защото не цапам”, беше решението на много шуменци. С това изречение сякаш се обезсмисля съществуването на природозащитните организации, скаутите и изобщо хората, които ги е грижа за заобикалящата ни среда.

Нима те цапат? Едва ли, но се включват и чистят винаги. Защото обичат природата.

Преди години живеех в квартал, в който една от най-обичайните гледки беше да видиш как чичкото от горния етаж хвърля кора от диня зад блока или съседката отсреща изпразва бурканче с лютеница през терасата. Сигурна съм, че тази картинка може да се види навсякъде. Култура ли, ум липсва на тези хора, първите 7 години ли? Не знам. Само знам, че никога не видях точно тези 2 индивида да се включат в акциите, които организирахме живеещите в блока.

Мислите ли, че това би ме отказало да слизам и да правя оборка на междублоковото пространство? Напротив. Нахъсваше ме още повече. Защото не мога да се съглася, че на останалите хора им е все едно дали детето им ще играе сред боклуци или ще се радва на чиста тревичка. Дори приемах това като спечелена битка. Излизайки да чистим масово, ние им показвахме, че сме по-силни, че сме повече. Между другото след две подобни оборки, въпросните персонажи спряха да изхвърлят каквото и да било през терасата. Може би е нямало кой да им покаже в детските им години, може би тези хора са нямали подходящия пример – затова са последвали грешния модел. За съжаление, точно възрастните замърсяват и децата няма откъде да се научат на правилно поведение.

Вече две поредни години нямам възможност да се включа в акциите, които се организират в Шумен. През първата бях бременна, а сега дъщеричката ми е прекалено малка, за да се включим и двете. Но си обещавам живот и здраве догодина да чистим заедно. И няма да ме е срам, че детето ми прибира нечия чужда хартийка или торбичка. Защото според мен на чистота се учи не когато наказваш детето задето е спуснало хартийката от бонбончето на земята, а когато само види и усети какво е да направиш нещо ей така, безвъзмездно, не само за себе си, а за всички, които живеем в този град.

Може би тогава тревогата за това доколко е чисто пространството, в което живеем, няма да има само кампаниен характер.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева (снимки: Илиян Илиев, shum.bg)

 

1 коментара

 1. Много ми хареса това, което е написала Силвия! И за хората, които чистят, без да мърсят, и за тези, които цапат, но никога не слизат да чистят пред блока... Вчера и аз се хванат за да почистя стълбището във входа ни, зацапано от кал и какво ли не. ммина едно младо момче, щеше да ме отнесе по стълбите, забълзано за някъде. Хвърли си угарката на измитото... Какво да му кажа - баща му си хвърля празните бутилки през терасата, майка му - помията от тенджерите... Кога ще започнем да възприемам пространството извън прага на дома ни като наше? И ще се грижим за неговата чистота така, както и в собственните си домове? Бях скоро в Испания на гости на сина ми. Природата не им е красива като нашата. Навсякъде си личи обаче грижливата човешка ръка, всичко е подредено, изчистено и най-важното: пази се! Не можем ли да проумеем, че живеем не само затворени в къщите си, а в много по-голям свят, в който трябва да се чувстваме също така приятно, уютно и спокойно, както у дома си???

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Да чистя или да не чистя?

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414