Фортисимо

Глобалното село

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...

 

Пуснаха терариум за кактуси

Ще обърнем внимание на няколко ръчно изработени терариуми, в които обаче не се гл...


Що е то Vintage мода?

Е-мейл Печат ПДФ

Що е то Vintage мода?Сигурно имате някакъв спомен за Закона на Нютон. Той говори за действието, което ражда равно по сила противодействие. Този принцип не важи само в механиката, той се проектира навсякъде. Заобиколени сме от свръх технологични продукти, аксесоари, материи и мебели.

Животът е заприличал на футуристичен сън. Затова е съвсем нормално да се появи противодействие на технологичния бум. То се нарича Vintage мода. Светла Кюркчиева вече спомена колко популярна е тази тенденция в Лондон.

Що е то Vintage мода?

Терминът Vintage (Винтидж) е взет на заем от винарството. Буквално се превежда като реколта. Идеята е, че колкото по-старо е едно вино, толкова по-ценно е то.

Що е то Vintage мода?

Все повече хора посягат към дрехи, мебели и аксесоари, оцелели през няколко ери. Vintage магазините на запад са алтернатива на нашите втори употреби, но в тях се продават единствено ръчно изработени стоки, които притежават определена естетична стойност. И тъй като материите не са вечни, особено ако не се полагат специални грижи за тяхното съхранение, за Vintage се приемат дрехи, шити в периода 1920 – 1980 г. Повечето от тоалети са изработвани по поръчка, а дори и да са фабрични, бройките им са силно ограничени. Облеклата са съшити с внимание от висококачествени материали, защото преди години дрехите са се предавали в семействата. Те са проектирани така, че да се преправят лесно и да пасват на всеки размер. Vintage моделите задължително притежават ръчно изработени детайли – дантели, копчета, апликации и др.

Що е то Vintage мода?

Трябва обаче да внимавате за термина Repro (Репро), който идва от Reproduction или нови дрехи, направени да приличат на облекла от минали епохи. Repro стилът се среща и с названията "vintage style" или "vintage inspired". И въпреки че до голяма степен опорочава идеята на модата, той също се търгува доста скъпо.

Що е то Vintage мода?

Ако решите да потънете във Vintage модата, то със сигурност ще се сблъскате с още един термин. Deadstock (Дедсток) – са стари дрехи, които никога не са обличани. Те се търгуват доста по-скъпо и се продават с непокътнатите етикети.

Що е то Vintage мода?

Интересът към Vintage стила не е от вчера. Всъщност първата вълна на ретро модата залива света още през 90-те години на миналия век, когато Джулия Робъртс, Рене Зелуегър и Клои Севини започват да се обличат в дрехи от по-стари епохи.

Що е то Vintage мода?

За да бъдете модерни, е нужно да отворите скриновете на вашите баби и дядовци, да потърсите Vintage модели в интернет оказионите като ebay.co.uk или да влезете в няколко магазина за дрехи втора употреба. Можете да се обърнете и към шивач, който да вкара ретро вълна в облеклото ви. Но запомнете: Vintage не е просто стил в модата, това е начин на живот. Vintage олицетворява носталгията към невъзвратимата романтика на изминалите ери.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: thelocal.se)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Що е то Vintage мода?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414